Cikkek

Se nem déli, sem pedig északi part. A Magyar Konyha friss balatoni gasztrokalauzát forgatva jártunk be a tó keleti-partjának gasztronómiai látnivalói közül néhányat, közben pedig kipróbáltuk a Balaton legújabb szállodáját is.

A Balaton keleti részén működő szálló- és vendéglátóhelyek soha nem fejeltik el megemlíteni magukról, hogy autóval mindössze nagyjából egy órára vannak a fővárostól. Akarattya és Kenese a „Balaton kapuja” és ez tényleg jókora előny, főleg ha valaki csak hétvégére, vagy pár napra választ magának tóparti célpontot. Ráadásul a legnagyobb üdülővárosok nyüzsgése is jól kikerülhető egy erre a környékre tervezett látogatással.


Innen tényleg tengernek látszik


Balatonkenesét általában az északi part részként szokás emlegetni, holott valójában egyik oldalhoz sem tartozik. Épp a kettő között van, ennek köszönhetően egyes pontjairól tényleg tengernek látszik a Balaton: a túlpart a távolba vész.

Itt működik a Szó ami Szó, többszörös Ország Torta és az ország legjobb croissant-ja győztes, amelynek kenyereiből is választottak már hazánk legjobbjai közé. Szó Gellért cukrász, Szó Dániel pék, édesanyjuk, Katalin pedig vezeti a balatoni boltot. A kenesei üzletben 14 féle kenyér van a pultban, tavaly óta pedig ebédet is főznek. Az egyébként salgótarjáni család ottjártunkkor pedig épp egy „hazai” szalonnasütővasat tesztelt. A pékség egyik sztárja, a frissen őrölt biolisztekkel készülő french bread kapott zöldséges-sült szalonnás koronát. Ez a kiadós reggeli egyelőre nincsen a választható ételek között, a pisztáciás croissant-ért viszont több tízméteres sorok állnak hétvégenként a Szó ami Szó előtt. Az a tapasztalat, hogy ha valaki megkóstolja, bármikor rávehető újra a sorban állásra.




Hasonlóan népszerű – a Magyar Konyha Balatoni Gasztrokalauza által ugyancsak ajánlott – vendéglátóhely Balatonkenesén a Pörc Bisztró és Delikát. A Kocsis család készítette kolbászok, szalonnák és persze pörcök ugyancsak jókora népszerűségnek örvendenek, kiváltképp főszezonban, ha pedig a bisztró magyaros ételeiből helyben szeretnénk fogyasztani, akkor nem árt előre gondolkodni, és foglalni.

Csak egy településsel kell arrébb mennünk a Peter’s Teraszhoz, amely Feind Péter borász fejéből pattant ki. Óriási az italkínálat, elsősorban a saját termékekre építve, a hűsítők mellé pedig – attól függően épp milyen food truck parkol a kertben – különféle street food ételek kérhetők. A terasz nem csak gasztro- hanem bulihely is, a nyár folyamán fellép itt többek között a Honeybeast, a Péterfy Bori, az Intim Torna Illegál és a Kiscsillag is.




Kultúrsokk tipp


A tópartról Veszprém mellé kell ugyan elkocsikázni érte, de ha az ember a Balaton észak-keleti részén tölti a vakációt, egyszer látni kell a Baláca Római Villagazdaságot, amely szerényen bújik meg Nemesvámos mellett, pedig az ország legnagyobb, látogatható római kori gazdasága.

Egyszerre válik itt láthatóvá a római kori életmód és lakáskultúra, hála az Itáliában fellelhetőekhez hasonló részletességű mozaikpadlóknak és falfestményeknek. A Baláca birtok a másodiktól a negyedik századig élte virágkorát. A központi lakóépület 2400 négyzetméteres (!) méretéből következtethetünk arra, milyen gazdag volt az egyébként 55 hektárnyi területen elterülő gazdaság, amelynek látogatható részén fűszer- és gyógynövényeket bemutató kiállításban is gyönyörködhetünk.




Ha pedig már Nemesvámoson vagyunk, a 77-es utat követve csakhamar eljuthatunk Kapolcsra, Ódor Dezső és Bognár Edina kézműves sajtmanufaktúrájába, amelynek fő profilját inkább a kemény sajtok adják, de amikor lehet, készítenek juhgomolyát is. Sajtjaik sajátossága, hogy sok más termelővel ellentétben náluk nem a fűszerezés, sokkal inkább az érlelés van a középpontban. 7-8 kilogrammos gurigákban érlelik a sajtokat. A félkeményeket minimum 21 napig, de vannak sokhónapos különlegességeik, és rúzsos sajtjuk is, amely a közvélekedéssel szemben nem büdös, csupán érett. Termékeiket legkönnyebben a Káptalantóti piacon vásárolhatják meg az érdeklődők.


Balatoni ízelítő


Túránk végállomása a közel két és féléves felújítás után májusban nyitott Kenese Bay Garden Resort & Conference, amelynek igazgatója, Bartos Balázs is azzal kezdi a létesítmény bemutatását, hogy lokációban verhetetlen. A Parti sétányról nyíló szálloda és kert egyszerre alkalmas nagyobb társaságok vagy céges összejövetelek rendezésére, de a kialakításnak köszönhetően elvonulós, romantikus pihenés is kivitelezhető itt.




A hotel azon dolgozik, hogy elérje 4 csillag Superior minősítést. A szobák nagy része terasszal és balatoni panorámával rendelkezik. Többféle méretű konferenciaterem, bowling pálya, számos sportolási lehetőség áll a vendégek rendelkezésére, az étteremben pedig a nemzetközi konyhák bemutatása mellett igyekeznek valódi ízelítőt adni a környék friss alapanyagaival készülő ételekből is.

A szállodában az évszaknak megfelelő, svédasztalos menüből válogathatnak a vendégek, de van lehetőség á la carte ebédre, vacsorára is. Látszik, hogy külön figyelmet szenteltek a borlap összeállításra. A tételek túlnyomó része a Balatoni borrégióból származik, a ház borai pedig jól reprezentálják, milyen igényes kézzel válogatották össze a kínálatot: a Figula, a Jásdi és a Konyári pincészetekből származik az alap fehér-, rozé- és vörösbor.




A Kenese Bay Garden Resort & Conference vendégei a borokon kívül ízletes koktélok és – hála a hotel saját cukrászának – friss sütemények, desszertek társaságában élvezhetik a tóparti panorámát, amely persze nem csak nyáron bámulatos.



Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló