Cikkek

Knap Gábor

2024. június 25.

sajt , lille , la broc , franciaország , étteremajánló

Több mint húsz éve kezdte meg a működését a Le Broc, ez az egyszerű és barátságos étterem az Észak-franciaországi Lille-ben. A már olimpiai lázban égő városban ránézésre számtalan ilyen működik, ez mégis különleges: itt a környék sajtjai köré építik a menüt.

A franciák legendás sajtjaiból minél többet próbálunk megkóstolni, amikor az országban járunk, leginkább pedig azokat, amelyek az adott régióra jellemzők. Lille és környéke is tartogat ilyen finomságokat, és nem csak azoknak, akik már belakmároztak a jó öreg vallon sült krumpliból és a Calais melletti vizekből kihalászott kagylóból.


Társaságunkból többen, egymástól függetlenül bukkantak rá a Le Broc-ra, mint olyan helyre, ahová a sajtszeretők járnak, és ami annak ellenére, hogy Lille belvárosában található, nem a futószalagon a turisták elé pakolt fogásokról szól.


Az éttermet 2003-ban alapították, azzal a céllal, hogy bemutassák a hagyományos „sajtkonyhát”. Egyáltalán nem használnak fagyasztott alapanyagokat, és mindent a helyszínen készítenek el, így a rendelés után bőven van időnk megcsodálni a meglehetősen eklektikus kialakítást: piciny terasz, odabent kőasztalok, ódon lépcső, apró bárpult, a legbelső helységben pedig könyvtárszobát imitáló tapéta.
A francia nyelvű menüt lapozgatjuk, amikor az egyetlen angolul is beszélő pincér kisegít: a QR kódot beolvasva, digitálisan van angol is. Raclette, tartiflette, fondü, (sajt)burger, tojásételek. Hagyományos és bőséges fogások, hétköznap akár ötletes menükbe rendezve. A hűtőkben sorakozik pár champagne, kellemes borkínálat, kétféle normandiai cider, helyi witbier.
A mi választásunk a kecskesajtos bacon salátára esik, amely előétel ugyan, de egyéb esetben simán elég lenne ebédre. Dijoni mustáros dresszing, dió, rengeteg bacon, mégis leuralja az egészet az a négy szeletke, szuperintenzív kecskesajt, amelyeket forró pirítóson kínálnak mellé. Kifogástalan.

Főételnek Camembert en habit de bois-t rendelünk, a calvadossal locsolgatott, sült camembert-hez saláta, pirított rozmaringos burgonya és különféle sonkák is érkeznek. Ehhez már jól csúszik a közeli partvidéken álló almafák terméséből készült cider, természetesen a száraz változat.
Csekély franciatudásunk ellenére az egyébként feltűnően fiatal és roppant jókedvű személyzet egyik tagja rádumál a desszertre is, ami ugyancsak kecskesajt, ezúttal különféle málnákkal és ribizlivel. A sajt szinte egy korongnyi tejszín krémességével káprázatos, a jellegzetes kecskesajt íz pedig valósággal feloldódik a málnák és a gyümölcsök fanyar áradatában.

Körülöttünk, a többi asztalnál egyébként a burger és a racette a sláger, mi pedig legközelebb nem megyünk haza anélkül, hogy közelebbi ismeretséget kötnénk a Mimolette sajttal, amely annyira helyi, hogy Boule de Lille a másik neve. Készül belőle egészen lágy, 3 hónapig érlelt, de vannak egy, sőt kétéves példányok is.

A Le Broc nyitvatartása minden nap ugyanaz. Dél és 14 óra között lehet náluk ebédelni, 19 és 23 óra között pedig hosszú, borozós vacsorákhoz ajánljuk. Az előételek 10, a főételek 20 euró alatt vannak, a 24 eurós kóstolómenübe pedig nagyszerűen összeválogatható többféle finomság is.


Le Broc

17 Place de Béthune 59000 Lille


Kapcsolódó cikkek