Cikkek

Knap Gábor

2024. június 1.

brewers forum , kántor sándor , sörszövetség , lille , sörgyártás

Franciaország a világ legmagasabb presztízsű borainak termelője, a helyi sörről talán éppen ezért alig esik szó. Május végén azonban minden európai söripari szereplő Lille felé tekintett.

Illatos búzasörök, apátsági különlegességek, a carbonnade és hatalmas tálban felszolgált fekete kagyló – Franciaország északkeleti régiója és Belgium Vallóniának nevezett része mindig is tartogatott gasztronómiai kalandokat, mi azonban nem (csak) ezekért utaztunk Lille-be május legvégén. Az egész kontinens söripara figyelt erre a városra ebben az időszakban, hiszen itt tartották The Brewers Forumot, az Európai Sörgyártók Szövetségének éves konferenciáját és a European Brewery Convention találkozóját is.

A rendezvényen mintegy 900 iparági szakember, beszállító, újságíró vett részt, olyan témákat érintve mint a hatékonyság, a fenntarthatóság, a csomagolástechnológia vagy épp az alkoholmentes sörök térhódítása és a helyi sörtípusok szerepének felértékelődése.


2 millió munkahely és 40 milliárd euró a tét


Lasse Aho, a The Brewers Of Europe elnöke, megnyitó beszédében hamar előállt a farbával és a közelgő uniós választások kapcsán kifejtette: az európai politikának fel kell ismernie a sör értékteremtő szerepét. A kontinensen nagyjából tízezer sörfőzde működik, amelyek több mint 2 millió munkahelyet teremtenek, és mintegy 40 milliárd eurós adóbevételt biztosítanak a kormányoknak. Az európai sör a helyi kultúrák szerves része – mondta a finn szakember.


A The Brewers of Europe manifesztumban fordult az európai döntéshozókhoz, összefoglalva, miért is kellene támogassák a sörágazatot. Eszerint a sörnek, – viszonylag alacsony alkoholtartalma miatt – jó közegészségügyi hatásai vannak, hozzájárul a kulturális és társadalmi, szociális élet működéséhez. Ezen kívül évezredes hagyományai vitathatatlanok Európában, nem mellesleg pedig az iparág körülbelül kétmillió munkahelyet teremt és hozzávetőleg 40 milliárd euró kormányzati bevételt generál a kontinensen.


A szervezet többek között alacsonyabb jövedékiadót harcolna ki a sörökre és szeretné, ha a döntéshozók méltányolnák a gyártók innovatív hozzáállását az alkoholmentes sörök előállításával kapcsolatban.


Magyarország példamutató úton jár


A keddi plenáris ülésen Emma McClarkin, a World Brewing Alliance angol társelnöke előadásában hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy az egész iparág kommunikálja: a sör természetesen alacsonyabb alkoholtartalmú ital a borokhoz és az égetett szeszekhez képest. Emellett egyértelmű trend a további csökkentés, illetve teljesen alkoholmentes termékek fejlesztése.




Kántor Sándor, a konferencia szünetében kérdésünkre elmondta, mit látunk ebből a magyar szereplőknél. A Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója szerint a hazai gyártók gyakorlatilag minden főbb márkájuknak megalkották már az alkoholmentes változatát. A szegmensnek ráadásul idén robbanásszerű a fejlődése volt tapasztalható: az első négy hónapban negyven százalék feletti növekedést produkáltak az alkohol nélküli termékek. „Ez azt mutatja, a fogyasztói elfogadottságban trendfordulót látunk, egyre többen választják és preferálják az alkoholmentes alternatívát” – összegzett a szövetségi vezető.

Sokszínűség és minőség tekintetében sem kell szerénykedniük a magyar gyártóknak, hiszen a The Brewers Forum minden évben a kontinens legfontosabb és legfejlettebb söripari régióiban kerül megrendezésre. Kántor Sándor benyomásai szerint a kínálat mégis gazdagabb itthon, mint Lille-ben, hiszen Magyarországon egyaránt megtalálható egyebek mellett a német és a cseh típusú láger, a belga apátsági és az angol ale. „Talán ennek is köszönhető, hogy nálunk majdnem kétszer annyi sör fogy fejenként, mint Franciaországban. Az viszont irigylésre méltó, ahogyan bemutatják a helyi tradícióknak megfelelő söröket és az azt létrehozó kultúrát az arra járó turistáknak és helyieknek egyaránt” – fogalmazott a Sörszövetség igazgatója.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló