Főzőiskola

Magyar Konyha

2022. október 27.

A növényi tej otthoni készítése egyszerűbb mint gondolnánk, csak néhány lépés szükséges hozzá és olcsóbban jövünk ki, mintha boltban vásárolnánk.


Nagy előnye az otthoni növényi tej készítésnek, hogy szabadon variálhatjuk az italunk összetevőit és amiatt sem kell aggódnunk, hogy esetleg olyan dolog kerül az italunkba, ami allergizál vagy amit nem szívesen fogyasztunk. A növényi tejek izgalmas módon használhatóak sütés-főzés közben: az ételek és édességek ízletesek lesznek, nem mellesleg pedig az egészségünket is támogatják.


Mit nevezünk növényi tejnek és miből készül?


A növényi italok, amelyeket gyakran növényi tejeknek is neveznek diófélék, magvak, hüvelyesek vagy gabonafélék vízben való áztatásával, majd turmixolásával és szűrésével készülnek. A növényi alapú italokat gyakran használják a tehéntej kiváltására. Táplálkozási szempontból azonban a tehéntej és a növényi alapú ital két különböző típusú élelmiszer.


Miből lehet növényi alapú italt készíteni?


Diófélékből, ezek közé tartozik a mandula, a kesudió, a kókuszdió, a makadámiadió vagy a mogyoró. A házi készítésű növényi tej olyan gabonafélékből is finom, mint a rizs, a zab, a zabpehely, a quinoa vagy a tönkölybúza. De kipróbálhatjuk a szójából, mákból vagy szezámmagból készült házi növényi tejet is. Készíthetünk egyféle alapanyagból növényi tejet, vagy a fenti összetevők kombinációjából növényi alapú italt például zabpehelyből és mandulából vagy rizsből és kókuszból.


Hogyan készítsünk házilag növényi tejet? 


● 1 csésze tetszőleges diófélé, mag, gabonaféle vagy hüvelyes

● egy csipet só

● 3 csésze hideg víz

● édesítőszer az ízesítéshez


1. Áztassuk be a dióféléket, magvakat, gabonaféléket vagy hüvelyeseket egy tál vízbe egy csipet sóval. A különböző hozzávalók különböző áztatási időt igényelnek. Fontos, hogy legalább 5-12 órán át hagyjuk őket vízben állni.


2. Az áztatási idő letelte után csöpögtessük le a dióféléket, magvakat, gabonaféléket vagy hüvelyeseket, és tegyük őket a Tefal Perfectmix Cook zöldségital-ital készítőbe, majd 3 csésze hideg vízzel keverjük össze őket. Ügyeljünk arra, hogy a növényi ital összetevőinek és a víznek az aránya mindig 1:3 legyen. A zöldségital-készítő esetében az is fontos, hogy nagysebességű turmixgép legyen, amely alaposan összekeveri az összes összetevőt.


3. A Tefal Perfectmix Cook Növényi italkészítőn nyomjuk meg az automatikus Többmagvas /Növényi tej programot, és máris kész a növényi tej. Az eredménytől függően tovább ízesíthetjük a házi készítésű növényi tejet juharsziruppal, agavésziruppal, kókuszcukorral vagy mézzel.


4. A kesudióból, makadámiadióból vagy pekándióból készült házi növényi tejek turmixolás után krémesek és azonnal fogyaszthatóak. Más diófélék, magvak, hüvelyesek vagy gabonafélék állaga azonban nem teljesen sima. Ezért az utolsó lépésben a rostos növényi tejet egy szűrőn keresztül szűrjük le, hogy az állaguk finom és selymes legyen.





Hogyan támogatják egészségünket a növényi tejek?


A felhasznált diófélék, magvak vagy gabonafélék típusától függően a növényi italok fontos fehérje- és rostforrást jelentenek, emellett kalóriaszegények. A növényi alapú italok A-provitamint, E-vitamint, B-vitaminokat vagy omega-3 zsírsavakat is tartalmaznak. Számos, az egészséget támogató ásványianyag is található bennük. Ezek közé tartozik a cink, a magnézium, a kalcium, a vas, a foszfor, a réz, a kálium és a mangán.

A házi készítésű növényi tejek azért is egészségesek, mert frissek, adalékanyagoktól és tartósítószerektől mentesek. Attól függően, hogy milyen diófélékből, magvakból vagy gabonafélékből készítjük, sokféle növényi tejet fogyaszthatunk. Jó hír, hogy tetszés szerint variálhatók a különböző típusú növényi italok, ezáltal pontosan azt készíthetjük el, amihez kedvünk van.


Olcsóbb a házi készítésű növényi tej a boltihoz képest?


Példánkban a leggyakrabban használt mandulából készült növényi tej, a mandulatej szerepel. Egy liter mandulatejet körülbelül 1000 forintért lehet vásárolni. 100 g mandula, amelyből körülbelül 1 liter tej készíthető, 700 forintba kerül. Egy csipetnyi só, víz vagy ízesítőanyag költsége elhanyagolható. A nagysebességű turmixgép ezután elvégzi a munka nagy részét. Százalékban kifejezve a költségek 30%-át takaríthatjuk meg.


Mire használhatjuk és hogyan tároljuk a növényi tejet?


Ha hűtőben tároljuk, úgy a házi készítésű növényi tej körülbelül három-négy napig marad friss. Ezért  a lehető leghamarabb fogyasszuk el. 




Mit készíthetünk házi növényi tejből?


A házi készítésű növényi tejet lehet önmagában inni, de kásák, pudingok, sütés nélküli desszertek, sült desszertek és sütemények készítésére is alkalmas. A növényi italok kakaó és turmixok alapjául is szolgálhatnak, és turmixokhoz is adhatók. Kipróbálhatjuk a kávé ízesítését házi készítésű növényi tejjel, és a növényi italok egyes fajtái alkalmasak levesek és mártások ízesítésére is.


Kinek ajánlott a házi készítésű növényi tej?


Nem csak vegánoknak és ökotudatos embereknek. A növényi alapú italokat mindenki fogyaszthatja, aki szereti az ízét és az illatát. Mivel az előállításához felhasznált diófélék, magvak vagy gabonafélék típusai variálhatók, a házi készítésű növényi tej soha nem lesz unalmas.

A növényi alapú italok emellett remek választás a tejallergiában vagy laktózérzékenységben szenvedőknek. A felnőttek és a gyermekek bármely életkorban fogyaszthatnak növényi alapú italokat, ezek segítségével elláthatják szervezetüket a szükséges tápanyagokkal. Ugyanúgy használható a házi készítésű növényi tej mint a tehéntej, így például zabkása, kakaó vagy kávé készítésére és ízesítésére. (X)



Fotók: Tefal, Címlapi kép: Image by wayhomestudio on Freepik

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek