Hírek

Martinez Andrea

2024. február 14.

kínai újév , holdújév , sárkány éve

Februárban a világ népességének egynegyede ünnepli a holdújévet! Nagytakarítás, sütés-főzés, ajándékvásárlás. Az ételekből bőven készítenek: kedvező előjelnek számít az új évre nézve, ha marad másnapra.



Itt a piros, hol a piros

Bőség- és szerencseszín, nem fukarkodnak vele az ünnepi dekorban. Mindenütt piros zászlók, lampionok lobognak a tavaszi szélben. Az ételek is szimbolikusak: a mandarin és a mogyoró az egészséget és a hosszú életet jelképezik. A tengeri moszat a meggazdagodást, a lótuszmag a bőséges fiúgyermekáldást, a szárított tofu pedig a gazdagságot és a boldogságot szimbolizálja.


A jólét menüje

Pazar évnek nézünk elébe! A sárkány az erőt, bölcsességet, szerencsét és jólétet képviseli a kínai asztrológiában. Bátran kóstoljunk bele néhány tradicionális fogásba.

Népszerű étel a kínai konyhában a NIAN GAO, a rizstorta. Gyakran nevezik kínai újévi tortának is. Tapadós rizslisztből készül, fogyasztása szerencsét és jólétet hoz.

Hozzávalók: 0,5 l víz, 50 dkg nádcukor, 50 dkg rizsliszt, 2 ek étolaj, 2 ek keserűmandula aroma, 10 db kimagozott kínai datolya (jujuba)


Elkészítése:

Lassan melegítve feloldjuk a vízben a cukrot, majd hozzáadjuk a rizsliszthez és alaposan elkeverjük. Mehet hozzá az olaj, a jujuba és az aroma is, jól eldolgozzuk. Eredetileg banánlevélbe csavarva gőzölik, de mi önthetjük formákba és gyöngyöző vízben gőzöljük három órán át. Időnként ellenőrizni kell, van-e elég víz alatta. Ha elkészült, kivesszük a formából.



A másik tradicionális ünnepi fogás a JIAOZI vagy gyoza. Ez egy hagyományos kínai gombóc, amely darált húsból, zöldségekből áll, vékony tésztalapba csomagolva. A jiaozi elkészítésének különféle módjai közé tartozik a főzés, a gőzölés, a serpenyőben sütés. Általában fekete ecettel és szezámolajos mártogatóssal vagy levessel tálalják. Schreiner Gábor receptjét, kacsahússal töltött gyoza, megtalálják receptjeink között.


Fotó: AdobeStock

Kapcsolódó cikkek