A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Kacsahússal töltött gyoza, szezámszósszal

Schreiner Gábor receptje

2020. augusztus 5.
  • 90 g késsel aprított kacsamellhús zsírja nélkül
  • 15 g finomra vágott shitake gomba
  • 5 db apró, kerek tavaszitekercs-lap
  • só, bors

SZEZÁMSZÓSZ
HOZZÁVALÓK:

  • 100 g feketeszezám mozsárban péppé őrölve
  • 4 ek méz
  • 3 ek rizsecet
  • 1 ek ponzu (japán citrusos szójamártás)

ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Klasszikus japán „kisvendéglői” fogás, a káposztás, hagymás-húsos pirított tésztafalat magyar kacsahússal töltve. Általában csípős szójaszósszal tálalják, a mi esetünkben úgy gondoltam, egy kontrasztosabb, nehezebb szezámos-savanykás mártogatós megfelelőbb.

ELKÉSZÍTÉSE:
A tésztalapok szélét ujjunkkal megnedvesítjük, közepére kávéskanálnyi tölteléket helyezünk, széleit a piroghoz hasonlóan hajtogatjuk.

Ha nem sütjük azonnal, nedves kendő alatt tartsuk.

A megtöltött tésztafalatokat kevés forró olajon egyik oldalukon elősütjük, majd kétujjnyi forró vízzel, fedő alatt készre pároljuk.

SZEZÁMSZÓSZ ELKÉSZÍTÉSE:
A szezámpéphez lassan hozzáadagolva az összetevőket tejszínsűrűségű mártást nyerünk.

TÁLALÁS:
A forró gyozákat azonnal tálaljuk, fontos, hogy a mártást külön edényben.


NOBU , kacsamellhús , shitake gomba , tavaszitekercs-lap , méz , ponzu , feketeszezám