Hírek

Orbán Szilvia

2022. január 19.

Dubajban csaknem 55 ezer pezsgőspohárból építették fel azt az ingatag monstrumot, amely már hivatalosan is a világ legnagyobbja.

Az építményhez pontosan 54740 poharat használt fel a remegésbiztos kezű építőcsapat, és a torony végül több mint 8 méter magas lett. A monstrum ezzel megszerezte a Guinness-világrekorder címet, írta meg a Travel & Leisure


A hatalmas pohártornyot egy 6 fős team építette fel a holland Luuk Broos Events-től, a dubaji Palm Resortban, még Szilveszter előestéjén. A csapatnak összesen öt napra volt szüksége, hogy a gigantikus pohárszökőkutat óvatosan megépítse. Úgy tudni, hogy a coupe poharakból összeállított piramisról a – hotel szokásos szilveszteri gálavacsorájára összegyűlt – vendégek még kortyolhattak is, és egészen újév napjáig állta a sarat.



Az ünnepi esemény után a torony építőelemeiként használt poharakat egy helyi üvegfúvó mesterhez szállították, ahol újrahasznosították őket: a hotel – mintegy 1500 szobájában és lakosztályában megszálló – vendégei számára készítettek belőlük exkluzív üvegárut.



Az új pezsgőszökőkút új Guinness-világrekordot állított fel, ezzel pedig a második helyre kényszerítette az eddigi csúcstartót, egy madridi tornyot, amelyet szintén a Luuk Broos csapata valósított meg, és amelyhez 2017-ben összesen 50116 poharat használtak fel.

A világ legelső, bejegyzett pohártorony-világcsúcsa egyébként még 1983-ból való, és szintén a Möet & Chandon márkához kapcsolódik, amely akkor ezzel az építménnyel is ünnepelte 240. évfordulóját. Az akkori rekordhoz elég volt „mindössze” 2757 pezsgőspohár is.



A mostani rekord helyszíne, Dubaj számára egyáltalán nem idegenek a világcsúcsok: sokak szerint a szuperlatívuszok városa, ahol már több mint 200 rekord megvalósulását rögzíthették a szigorú Guinness-bírák. Itt található például a világ legmagasabb tornya, legmélyebb úszómedencéje, de legnagyobb teáscsészéje és legnagyobb konzervkaviárja (50,08 kg) is. Ez az a város, ahol a világon a legtöbb, minimum 300 méter magas épülete található, ahogyan Dubaj az otthona a világ legmagasabban üzemelő éttermének is, a Burj Khalifa 122. emeletén, 441,3 méter magasságban (At.mosphere).


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek