Hírek

Orbán Szilvia

2021. november 7.

A 180 centis palackban lapuló skót whisky értékét nagyjából 545 millió forintra becsülik.

A jó whisky nem vedelésre, hanem kortyolgatásra, lassú ízlelgetésre termett – ezért egy-egy minőségi palack akár hosszú hónapokig is állhat megbontva a bárszekrényben. Amennyiben viszont ez a tempó valakinek túl nyugdíjas lenne, biztosan örülne annak a hatalmas üvegnek, aminek képével az elmúlt időszakban tele volt a net.

A Fah Mai Holdings Group nevű, főként whiskykre specializálódott befektetési vállalat, a Rosewin Holdings, illetve a Duncan Taylor Scotch Whisky nevű független palackozó egy különleges cél kedvéért állt össze: meg szerették volna dönteni a „világ legnagyobb Scotch palackjának” Guinness Világrekordját, és úgy tűnik, hogy sikerrel jártak.

A rekorder whiskysüveg 180 centiméter magas és 311 liternyi alkohol tárolására képes. Ekkora mennyiséget nagyjából egy órába telt a palackba tölteni, de úgy tudni, hogy a végeredmény megérte a várakozást: megszületett az új világcsúcs, ami egy 2012-es, a The Famous Grouse által felállított rekordot múlt felül, mégpedig egy imponáló, 83 literes többlettel.



Bár a rekord elsősorban a mennyiségről szól, hiba volna elmenni az alkohol kitűnősége mellett: az immár világcsúcsot tartó palackba ugyanis egy 32 éves remek Scotch került a neves Macallan szeszfőzdéjéből, pontosabban annak két testvérhordójából.

Mint ismert: a világszerte nagyra tartott skót főzde tartja a világ legdrágábban eladott palackjának hihetetlen rekordját is.

„Hogy legyen némi összehasonlítási alapunk: egy átlagos, 70 cl-es palackba töltött, 30 éves Macallan Oak ára 4-5000 angol font, vagyis nagyjából 1,6-2 millió forint körül mozog a piacon, a független palackozás ára pedig körülbelül 3000 font, vagyis 1,2 millió forint” – fogalmazott közös közleményben a Fah Mai, illetve a Rosewin tulajdonosa. „Ebbe a megapalackba nagyjából 444 ilyen átlagos üvegnyi whisky fér. Mindenki kiszámíthatja, milyen értékről van szó.”

Aki nem szeretne számolgatni: több mint félmilliárd forintról van szó.

A különleges whiskysüveg természetesen teljesen egyedi tervezés. Címkéjén a világ 11 legnagyobb felfedezőjének képe látható – mivel a palackkal a tulajdonosok az érdekkörükbe tartozó, közelgő expedíciókra, illetve az ezekhez kapcsolódó jótékonysági projektekre szeretnék felhívni a figyelmet.

A két testvérhordóban a palackozás után maradt még whisky, s ami már nem fért a rekorder üvegbe, természetesen nem veszik kárba, ugyanis a tulajdonosok ebből állítják össze a The Intrepid-kollekciót – 14 darab, 12 palackból álló, exkluzív szettet. Úgy tudni, hogy a szett üvegei az óriási palack hű, kisméretű másolatai, és mindegyik címkéjét az eredetin is szereplő egy-egy híres világjáró képe ékesíti.



A boldog tulajdonosoknak a rekorder palackkal még nagyobb tervei vannak: az elképzelés szerint még az idén árverésre bocsátják, azzal a nem titkolt vággyal, hogy a vételára majd megdönti a valaha eladott, legdrágább Scotch palack – fentebb már említett – rekordját. (Bár, tekintve a tekintélyes méretkülönbséget, abban azért lenne némi turpisság.)

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek