Hírek

Knap Gábor

2024. április 18.

Az ördög Pradát viselből, a Jokerből vagy az Éhezők viadalából is ismert Stanley Tucci edénykészlete nem csak színpompás, hanem a színész szerint mindent tud, amit egy jó konyhai szettnek tudnia kell.


Sok feltételnek kell teljesülnie, hogy egy serpenyő jónak legyen mondható. Tucci szerint ilyen a tartósság, az egyenletes hőelosztás, és az is, hogy az eszköz gyorsan átmelegedjen. Ezen kívül fontos a megfelelő súly, és a letisztult vonalvezetés is. A GreenPannel közösen alkotott, velencei zöld, carrarai fehér vagy épp pezsgőszínű darabokat tartalmazó edénykészlete indukciós tűzhelyen is működik, korrózióálló, felülete pedig tapadásmentes kerámia.



A Financial Times ezzel kapcsolatban arról ír, hogy a szakácsok más-más fémből készült eszközökre esküsznek, attól függően, milyen étel készítéséhez használják őket. A réz például nagyon gyorsan átmelegszik, és remekül osztja el a hőt, ezért ideális olyan ételek elkészítéséhez, amelyek hajlamosak megégni, de hamar ki is hűl, ami például steak sütéskor nem jó tulajdonság. A rozsdamentes acél tartós, könnyen tisztítható, viszont rossz hővezető. Ezért gyakori, hogy a legjobb márkák különféle fémek rétegeit használják a serpenyőikhez.

Ed Smith, gasztronómiai szakíró szerint egy serpenyő minősége leginkább azzal tesztelhető, ha tükörtojást készítünk benne. Új könyvében arról ír, hogy szerinte a legjobb, ropogós szélű tojás egy szénacél Alex Pole serpenyőben készíthető, viszont egy francia omletthez ez már nem a leginkább megfelelő eszköz, azt inkább tapadásmentes edényben javasolja készíteni.

Bee Wilson, a The Secret of Cooking szerzője szerint viszont sokkal egyszerűbb a helyzet: minden szakács azt az eszközt tartja a legjobbnak, amelyet a legkényelmesebb használni, vagy amelyikhez érzelmi kötődése van. Szerinte épp ezért, a Stanley Tucci rajongók imádják majd a színész edényeit, de egy olyan családban, ahol megbecsülik a nagymama régi serpenyőit, még a Tucci kínálta eszközök sem tudnak majd azokkal versenyezni.


Fotó: Parade.com, címlapkép: Bonappetit.com

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek