Katona András receptje
2019. április 23.Zöldborsó velouté mentával és csülökropogóssal
HOZZÁVALÓK:
- 250 g friss vagy fagyasztott borsó
- 1 db banánhagyma (salottával helyettesíthető)
- 1 gerezd fokhagyma
- 300 ml zöldség alaplé/ csirke alaplé
- 100 g főtt csülök
- 50 g friss menta levél
- só, bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A tavasz egyik legcsodásabb zöldsége a friss, édes zöldborsó: Katona András, a londoni Avenue Restaurant head chefje egyszerű, de izgalmas recepttel lepett mutat a Magyar Konyha olvasóinak.

Zöldborsó velouté mentával és csülökropogóssal elkészítése:
Kevés olajon a megpirítjuk banánhagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és tovább pirítjuk, majd felöntjük az alaplével és puhára főzzük. Miközben fő, hozzáadjuk a borsót és körülbelül 30 másodpercig hőkezeljük. Leszűrjük majd a levet és a borsót külön-külön lehűtjük – ez utóbbi jeges vízben sokkolva, hogy megtartsa szép élénkzöld színét!
Kevés olajon a megpirítjuk banánhagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és tovább pirítjuk, majd felöntjük az alaplével és puhára főzzük. Miközben fő, hozzáadjuk a borsót és körülbelül 30 másodpercig hőkezeljük. Leszűrjük majd a levet és a borsót külön-külön lehűtjük – ez utóbbi jeges vízben sokkolva, hogy megtartsa szép élénkzöld színét!
Pár darab zöldborsót a szemeket borító köpenyből kipattintunk a tálaláshoz.
Az elhűlt borsót késes aprítóban összezúzzuk, s annyi alapelvet adunk hozzá, hogy megfelelő, vagyis levesállagú legyen. Hozzáturmixoljuk a mentaleveleket, majd ízlés szerint ízesítjük sóval és borssal. A főtt csülköt szétszedjük vékony szálakra, majd 170-180 fokos olajba ropogósra kisütjük – vigyázzunk a fröcskölő olajjal!
Mély csészébe öntjük a meleg levest, majd tetejét megszórjuk a kipattintott borsóval, csülökropógóssal és kevés mentával – remekül passzol hozzá a ropogós bagett!

katona andrás , menta , leves , csülök , borsó