Saly Noémi receptje
2020. július 29.- 3-4 szál szép sárgarépa
- 2-3 szál szép fehérrépa
- 1 db öklömnyi zeller és a zöldje
- 1 db rendes karalábé
- 1 közepes fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1-2 szál lestyán
- 1 csokor petrezselyem
- 6-8 szem egész fekete bors
- só, olaj
Nyitány: a hozzávalókat megtisztítom, a répákat karikára, a zellert és a karalábét szeletekre vágom. A hagymát csak kettévágom. A fokhagymát kicsit szétnyomom.
Első felvonás: felforrósítom az olajat, és beleteszem a két fél hagymát. Megvárom, hogy kapjanak egy kis színt, karamellizálódjanak. (Két perc.)
Második felvonás: jön a bors, a többi zöldség és a fokhagyma. Sózok is. Kevergetem, pirongatom a dolgokat kb. 8-10 percig, így az olaj átveszi a zöldségek ízét.
Harmadik felvonás: föleresztem vízzel (a háromliteres fazekam fog nagyjából megtelni), és most színre lép az egészben hagyott zellerzöld meg a lestyán is. Ha felforrt, kicsire húzom, és lassan főzöm, amíg minden meg nem puhul. Ez már csak újabb 10-15 perc. Addig fölaprítom a petrezselymet.
Finálé: elkészült, lehúzom, kicsit hagyom hűlni, és tálalás előtt teszem bele a petrezselymet.
Trükk: amikor van friss, zsenge tök, a kikanalazott, magos belét egyben belerakom a levesbe. Olyan lesz tőle, mint a legfinomabb húsleves.
karalábé , lestyán , petrezselyem , sárgarépa , fehérrépa , zeller , hagyma , fokhagyma , olaj