Receptek

A világ legegyszerűbb zöldséglevese

Saly Noémi receptje

2020. július 29.
  • 3-4 szál szép sárgarépa
  • 2-3 szál szép fehérrépa
  • 1 db öklömnyi zeller és a zöldje
  • 1 db rendes karalábé
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 szál lestyán
  • 1 csokor petrezselyem
  • 6-8 szem egész fekete bors
  • só, olaj

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb

Nyitány: a hozzávalókat megtisztítom, a répákat karikára, a zellert és a karalábét szeletekre vágom. A hagymát csak kettévágom. A fokhagymát kicsit szétnyomom.


Első felvonás: felforrósítom az olajat, és beleteszem a két fél hagymát. Megvárom, hogy kapjanak egy kis színt, karamellizálódjanak. (Két perc.)


Második felvonás: jön a bors, a többi zöldség és a fokhagyma. Sózok is. Kevergetem, pirongatom a dolgokat kb. 8-10 percig, így az olaj átveszi a zöldségek ízét.


Harmadik felvonás: föleresztem vízzel (a háromliteres fazekam fog nagyjából megtelni), és most színre lép az egészben hagyott zellerzöld meg a lestyán is. Ha felforrt, kicsire húzom, és lassan főzöm, amíg minden meg nem puhul. Ez már csak újabb 10-15 perc. Addig fölaprítom a petrezselymet.


Finálé: elkészült, lehúzom, kicsit hagyom hűlni, és tálalás előtt teszem bele a petrezselymet.

Trükk: amikor van friss, zsenge tök, a kikanalazott, magos belét egyben belerakom a levesbe. Olyan lesz tőle, mint a legfinomabb húsleves.


karalábé , lestyán , petrezselyem , sárgarépa , fehérrépa , zeller , hagyma , fokhagyma , olaj

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra