Receptek

Almás rácsos pite

Készítette: Nábelek Zsófia. Bálint Margit (Szirtosváralja) receptje

2021. február 17.
  • 1 kg alma
  • 500 g liszt
  • 4 db tojássárgája
  • 250 g vaj
  • 150 g cukor
  • 1 db citrom
  • 1 zacskó sütőpor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A RÁCSOS pitéknek sok változata ismert, leginkább az kerül bele, ami éppen a háznál van: reszelt alma, szilva, cseresznye, meggy és bármilyen lekvár. Az alábbi receptet Bálint Margit mondta el Szirtosváraljáról.


ELKÉSZÍTÉSE:

Az almát meghámozzuk és lereszeljük. Alacsony lángon addig kell a saját levében dinsztelni, amíg kezd apadni. Fahéj csak akkor kerüljön bele, amikor már majdnem kész, utána tegyünk bele 200-250 g cukrot. Meggyúrjuk a tésztát: a sütőport fel kell fújtatni (habosítani) a citrom levével, hogy ne érződjön a sütőpor íze, összegyúrjuk a liszttel, vajjal, cukorral és a tojássárgájával.

A tészta háromnegyedét kinyújtjuk jó ujjnyi vastagságra, a többit félretesszük. Miután beletettük a tepsibe, egy kevés grízzel meghintjük, hogy ha az alma levet enged, akkor az szívja fel. Utána tesszük rá az almát, elsimítjuk. A maradék tésztából keskeny csíkokat sodrunk, rácsozva feltesszük az almára.

180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg megpirul. Szeletelés előtt hagyjuk langyosra hűlni, porcukorral meghintve tálaljuk.

Az almát helyettesíthetjük lekvárral is, amiből 450 g kell, de akkor a cukor mennyiségét 100 g-ra kell csökkenteni.


Tipp!
A habos ribizlis vagy a habos szilvás pitéhez hasonlóan tojásfehérjehabbal is készíthetjük.

alma , liszt , tojás , vaj , citrom , sűtőpor