Receptek

Ánizsos piskótakocka

Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje

2020. október 6.
  • 6 db nagy tojás, szétválasztva
  • 10+2 dkg porcukor
  • 2 ek tejföl
  • 12 dkg átszitált liszt
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 1 kk tört ánizsmag
  • baracklekvár
  • vaníliás cukor
ADAG: 8 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (alul-felül). Habbá verjük a tojásfehérjét. Félidőben hozzáadunk 2 dkg cukrot, ezzel verjük fel készre. A sárgákhoz adunk 10 dkg cukrot és 2 evőkanál tejfölt, majd fehéredésig keverjük.

A kikevert tojássárgához adjuk a tojásfehérjehab egyharmadát, gyors mozdulatokkal teljesen simára keverjük. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, a reszelt citromhéjat, egy csipet sót és a tört ánizst. Egyenletesen összekeverjük a masszával.

Hozzáadjuk a tojásfehérjehab maradék kétharmadát: óvatosan, kíméletesen összeforgatjuk, hogy ne törjön össze a hab.

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a piskótatésztát és 25 percig sütjük. Szeletelés, töltés előtt teljesen lehűtjük.

Az eredeti recept baracklekvárral megkenve vagy vaníliás cukorral meghintve ajánlja, de remekül illik hozzá a baracklekvárral és néhány csepp narancsvirágvízzel felvert mascarpone és/vagy tejszín is.



tojás , porcukor , liszt , tejföl , citrom , ánizsmag , baracklekvár , vaníliás cukor