Receptek

Aranygaluska vaníliasodóval

Vidák Zoltán receptje:

Aranygaluska vaníliasodóval

ARANYGALUSKA

HOZZÁVALÓK:
  • 300 g liszt
  • 200 ml tej
  • 50 g vaj
  • 50 g cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 db tojás sárgája
  • 1/4 élesztő
  • 50 g darált dió
  • 50 g zúzott mandula
  • 2 g őrölt fahéj
  • csipet só
ELKÉSZÍTÉSE:

Dagasztógépbe öntjük a lisztet, a puha vajat, a tojásokat, a felfuttatott élesztőt, a reszelt ciromhéjat és a csipet sót. Sima tésztává dagasztjuk. Lefedve, meleg helyen kelesztjük kb. fél óráig. Majd gyúródeszkára borítva ujjnyi vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval darabokat hasítunk a tésztából, és kivajazott, darált dióval megszórt tepsibe rakosgatjuk az olvasztott vajban megmártott darabokat. A rétegeket darált dió, mandula, cukor és fahéj keverékével megszórjuk. 170 °C-os sülőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.


VANÍLIASODÓ

HOZZÁVALÓK:
  • 250 ml tejszín
  • 250 ml tej
  • 125 g barnacukor
  • 5 db tojás sárgája
  • 1 rúd vanília belseje kikaparva
ELKÉSZÍTÉSE:

A tejet és tejszínt 85 °C-ig melegítjüka vaníliával. Eközben a tojássárgáját a cukorral krémesre keverjük. Vízgőzre helyezett habüstbe öntjük a folyadékot, hozzáadjuk a tojáskrémet, takaréklángon kellő sűrűségig keverjük habverővel (75 °C-on kb. 10 perc).

TÁLALÁS:

Mélytányérba öntjük a sodót, és a tépett galuskát felhalmozzuk benne. Forrón tálaljuk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.