Vidák Zoltán receptje
2020. január 22.- 300 g liszt
- 20 ml tej
- 50 g vaj
- 50 g cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 db tojás sárgája
- 1/4 élesztő
- 50 g darált dió
- 50 g zúzott mandula
- 2 g őrölt fahéj
- csipet só
VANÍLIASODÓ
HOZZÁVALÓK:
- 250 ml tejszín
- 250 ml tej
- 125 g barnacukor
- 5 db tojás sárgája
- 1 rúd vanília belseje kikaparva
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Aranygaluska elkészítése: Dagasztógépbe öntjük a lisztet, a puha vajat, a tojásokat, a felfuttatott élesztőt, a reszelt ciromhéjat. Sima tésztává dagasztjuk. Lefedve, meleg helyen kelesztjük kb. fél óráig. Majd gyúródeszkára borítva ujjnyi vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval darabokat hasítunk a tésztából, és kivajazott, darált dióval megszórt tepsibe rakosgatjuk az olvasztott vajban megmártott darabokat. A rétegeket darált dió, mandula, cukor és fahéj keverékével megszórjuk. 170 °C-os sülőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.
Vaníliasodó elkészítése: A tejet és tejszínt 85 °C-ig melegítjük a vaníliával. Eközben a tojássárgáját a cukorral krémesre keverjük. Vízgőzre helyezett habüstbe öntjük a folyadékot, hozzáadjuk a tojáskrémet, takaréklángon kellő sűrűségig keverjük habverővel (75 °C-on kb. 10 perc).
Tálalás: Mélytányérba öntjük a sodót, és a tépett galuskát felhalmozzuk benne. Forrón tálaljuk.

TIPP!
A galuskát készíthetjük dió helyett darált mákkal és reszelt narancshéjjal is, ezekhez passzolnak a piros gyümölcsmártások (eper, meggy), de akár fehér spárgahabot is adhatunk mellé.
A galuskát készíthetjük dió helyett darált mákkal és reszelt narancshéjjal is, ezekhez passzolnak a piros gyümölcsmártások (eper, meggy), de akár fehér spárgahabot is adhatunk mellé.