Receptek

Az olasz apácák répája: répatál

Saly Noémi receptje

2020. július 24.
  • 6-7 szál közepes sárgarépa
  • olívaolaj
  • 1,5 dl tej
  • 1-2 csokor petrezselyem

ADAG: 2 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb

Nyilván minden olvasóm nyihogni kezd a cím láttán, de sajnos nem volt mit tennem: ezt az ételt tavaly ősszel egy ferences zarándokszálláson tanultam Umbriában. A konyhás nővér körbejárt két nagy tepsivel, bőkezűen kiadagolta a kissé bizarr külsejű répavalamit és fejenként két szelet egybesült húst.

Gyanakodva megkóstoltam (jaj, azok a menzai emlékek…), aztán elnémultam. Bár a második púpos tányér után képes lettem volna harmadszor is repetázni, annyira finom volt, megembereltem magam, és inkább a receptet kértem el.

Elmondta, már ahogy egy nő szokta egy másik nőnek, le se írtam, annyira egyszerű. Itthon aztán megtapasztaltam: nem lehet elrontani, sőt játszani is lehet vele.

ESZKÖZÖK:
zöldséghámozó, éles kiskés, vágódeszka, tál, a Piros Lábos, fakanál


ELKÉSZÍTÉSE:
Megtisztítjuk és felkarikázzuk a répát. Lábosunkba félujjnyi olajat töltünk, felhevítjük, és dinsztelni kezdjük benne a répát. Amikor már majdnem puha, hozzátöltjük a tejet, megsózzuk, és még 10-12 percig rotyogtatjuk. Időnként megkeverjük.

Akkor jó, ha a répa megpuhult, a tej pedig kicsit megsült.

Végül hozzátesszük az apróra vágott petrezselymet, jól átkeverjük, kész. Ehetjük magában friss, ropogós cipóval, baguette-tel vagy köretként: egybesült húshoz, natúrszelethez, sült csirkéhez, hirtelen sült fehér halhoz.


Kicsit másképp: Többféle finom változat lehetséges. A fotón láthatónál tálalás előtt belekevertem egy jó marék felkockázott feta sajtot. Ezzel művünk önálló egytálétellé növi ki magát. (Ilyenkor induláskor óvatosan kell sózni.) A répának megágyazhatunk egy felkarikázott hagymával vagy egy-két gerezd fokhagymával (vagy ez, vagy az!). A petrezselyem mellé tehetünk oregánót vagy kakukkfüvet is. Tekerhetünk rá friss borsot, és persze lehet turbózni egy kis tejszínnel is.

Maradt?

Nem nagyon fog maradni, de ha mégis, egy-két napot simán kibír a hűtőben. Remekül társítható krumplipürével, vagy főzünk mellé hamar két kemény tojást. A szaftját ki lehet tunkolni egy alkalmas serclivel.

Díszkíséret
Az apácák zamatos, könnyű, helyi fehérbort kínáltak hozzá, ettől az iránytól nem érdemes eltérni, nekik úgy hétszáz évük volt próbálgatni, ez bejött. Az itthoniakból balatonit választok: csopakit, badacsonyit, de egy budai chardonnay-val is jó.

petrezselyem , olívaolaj , tejszín , sárgarépa

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra