Receptek

Bajor bableves zsemlegombóccal

Bajor bableves zsemlegombóccal

Bereznay Tamás receptje

Hozzávalók:

  • 30 dkg barna bab
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál gyökér
  • 1 db babérlevél
  • 15 dkg húsos szalonna
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor snidling
  • 2 l hús- vagy zöldségleves-alaplé
  • só, bors

Zsemlegombóc

Hozzávalók:

  • 4 db zsemle
  • 2 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, fekete bors, liszt

Elkészítése:
A babot előző este hideg vízbe áztatjuk, másnap átmossuk és leszűrjük. A szalonnát és a zöldséget nagyobb kockákra vágjuk. A szalonnát egy fazékban megpirítjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük, és a visszamaradt zsírban üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát.

Felöntjük húsalaplével, beletesszük a babot, a babérlevelet, ízesítjük sóval, és fél órán át főzzük. Ekkor hozzáadjuk az aprított zöldségeket, és lassan gyöngyözve tovább főzzük.

Közben elkészítjük a gombócokat. A zsemlét felkockázzuk és sütőben megpirítjuk. A tojást egy tálban felverjük 4-5 evőkanál vízzel, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, sót és borsot. Ebbe a masszába forgatjuk a kenyérkockákat, és annyi lisztet keverünk bele, hogy keményebb tésztát kapjunk.

Miután a bab a zöldségekkel együtt is főtt fél órát, és érezzük, hogy a bab is puha, a zsemlés masszából kisebb gombócokat formázunk, és a levesbe téve 10 percig főzzük. Majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk finomra vágott snidlinggel és petrezselyemmel. Tálaláskor teszünk a tetejére a pirított szalonnából. 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.