A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Bajor bableves zsemlegombóccal

Bereznay Tamás receptje

2018. május 2.
  • 30 dkg barna bab
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál gyökér
  • 1 babérlevél
  • 15 dkg húsos szalonna
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor snidling
  • 2 l hús- vagy zöldségleves-alaplé
  • só, bors

Zsemleg ombóc
Hozzávalók:

  • 4 db zsemle
  • 2 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, fekete bors, liszt

ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A babot előző este hideg vízbe áztatjuk, másnap átmossuk és leszűrjük. A szalonnát és a zöldséget nagyobb kockákra vágjuk. A szalonnát egy fazékban megpirítjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük, és a visszamaradt zsírban üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát. Felöntjük húsalaplével, beletesszük a babot, a babérlevelet, ízesítjük sóval, és fél órán át főzzük. Ekkor hozzáadjuk az aprított zöldségeket, és lassan gyöngyözve tovább főzzük.

Közben elkészítjük a gombócokat. A zsemlét felkockázzuk és sütőben megpirítjuk.

A tojást egy tálban felverjük 4-5 evőkanál vízzel, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, sót és borsot. Ebbe a masszába forgatjuk a kenyérkockákat, és annyi lisztet keverünk bele, hogy keményebb tésztát kapjunk.

Miután a bab a zöldségekkel együtt is főtt fél órát, és érezzük, hogy a bab is puha, a zsemlés masszából kisebb gombócokat formázunk, és a levesbe téve 10 percig főzzük. Majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk finomra vágott snidlinggel és petrezselyemmel.

Tálaláskor teszünk a tetejére a pirított szalonnából.


babérlevél , sárgarépa , snidling , petrezselyem , bab , szalonna , zsemle , alaplé , tojás