Receptek

Balatoni fogas tört burgonyával, sóskamártással

Pethő Balázs receptje:

Balatoni fogas tört burgonyával, sóskamártással

A HAL

HOZZÁVALÓK:

  • 600 g fogasfilé, négy adagra formázva
  • hidegen sajtolt napraforgóolaj a sütéshez

ELKÉSZÍTÉSE:

A halat 15-20 perccel a készítés előtt sózzuk. Bőrös oldalán kevés olajon sütjük, közben lapáttal szelíden lenyomjuk, hogy egyenletesen érintkezzen a sütőfelülettel, másfelől locsolgatjuk a húsos oldalát. Négy-öt perc alatt elkészül.

A TÖRT KRUMPLI

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg burgonya, lehetőleg Amandine burgonya (vagy valamilyen salátaburgonya) hámozva, enyhén sós vízben egészben főzve
  • 200 g vaj, kockára vágva
  • újhagyma
  • snidling

ELKÉSZÍTÉSE:

A burgonyát nem szabad túlfőzni, de vigyázzunk, hogy kemény se maradjon. Mikor kész, villával megtörjük, hozzáadagoljuk a vajat, a finomra vágott újhagymát, snidlinget. Ne törjük túl krémesre, maradjon kicsit darabos.

A SÓSKAMÁRTÁS

Ehhez először készítünk egy „zöldségvelutét”.Ez egyfajta híg püréleves, ami számos krémlevesnek és mártásnak szolgálhat alapul (medvehagymás, spenótos, zöldborsós, sóskás stb.).

A ZÖLDSÉGVELUTÉ

HOZZÁVALÓK:

  • 1 l víz
  • 50 g zellergumó, durvára vágva
  • 50 g fehérrépa, durvára vágva
  • 50 g fehér hagyma, durvára vágva
  • 50 g póréhagyma, durvára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma

ELKÉSZÍTÉSE:

A hozzávalókat megfőzzük, a fokhagymát kivesszük, a zöldségeket a főzőlével együtt erős mixerben turmixoljuk (ha van, thermomixben), ízlés szerint sózzuk.

A MÁRTÁS

HOZZÁVALÓK:

  • 800 ml zöldségveluté
  • 2-3 maréknyi sóska, szára nélkül

ELKÉSZÍTÉSE:

Háztartási körülmények közt a velutét kb. 40 °C-ra melegítjük, hozzáadjuk a megmosott sóskalevelet, és simára turmixoljuk, kevés cukorral, sóval ízesítjük.

Rögtön tálaljuk.

Az étteremben a tálalás előtt a velutét először 37 °C-ra melegítjük thermomixben, majd hozzáadjuk a sóskát, és 9-10-es fokozaton simára mixeljük. A tányér közepére burgonyát halmozunk, rátesszük a halat, körékanalazzuk a mártást, tejhabot is adunk hozzá.

! TIPP

A mártást közvetlenül tálalás előtt fejezzük csak be, ez csupán 1-2 percet vesz igénybe. A sóska akkor őrzi meg eleven zöld színét és íze üdeségét, ha nem melegszik 50 °C fölé.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.