Receptek

Bálmos

Bálmos

Borbás Marcsi receptje

HOZZÁVALÓK:
  • 1 dl zsíros tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • 2 dkg vaj
  • 5 dkg juhtúró
  • 5 dkg kukoricadara
ELKÉSZÍTÉS:

A tejet, tejszínt és tejfölt összekevertük, jól felforraltuk és hozzáöntöttük a kukoricadarát. Lassú tűzön, állandó keverés mellett puhára főztük. Amikor elkezdett összeállni a massza, akkor kézi habverővel erősen kavarni kezdtük, amíg ki nem csapódott a zsiradék. Ekkor dobtuk rá a vajat, amellyel tovább kevertük.

Amikor a kukoricadara teljesen megpuhult, a kivált zsiradékot leöntöttük egy tálba, és kanállal kis gombócokat formáztunk a puliszkából. Mikor kóstolni kezdtük, nagyon hiányzott a juhtúró erős íze, így morzsoltunk bele egy keveset. De nekem még mindig hiányzott valami - mégpedig a szalonna, vagyis a friss ropogós tepertő.

UTÓIRAT

Egyik nyáron olyan szerencsében volt részünk, hogy az Úz-völgyében vendégül látott bennünket egy csángó család, és eredeti bálmost készítettek ebédre. Életünkben először kóstolhattuk meg ezt az egytálételt, amely azonnal elkápráztatott bennünket. Természetesen juhtejből készült, hiszen van ott abból elég. Azóta is bármikor vállalnám a nyolcszáz kilométert, a négyórás sziklás hegyi utat, vízmosásokkal és szakadékokkal együtt, hogy újból jóllakhassak a juhtúrós puliszkájukból.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.