A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Birsalmamustár

Saly Noémi receptje

2019. október 7.
  • 1 kg birsalma, tisztán mérve
  • 5 dl must
  • 8-10 szem szegfűszeg
  • 1 tk koriander
  • 1 tk ánizs
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 5-6 ek nem csípős magos mustár
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Egy réges-régi folyóiratban találtam egy elképesztő receptet. Így szól: „Birsmustár mézzel. 4-6 darab birsalma, 200 gr. sárga-, 50 gr. zöld mustármag, 6 gr. székfüszeg, ugyanannyi gyömbér, 5 gr. koriander s ugyanannyi ánizs; mindezeket finoman össze kell zúzni, a birsalmát meghámozás után megfelelő mennyiségű jó édes mézborban megfőzni, azután áttörni finom szitán. Ezután forró állapotban hozzá kell adni a mustárt s végül a többi anyagokat; az egészet szitán át kell törni s kész a mustár.” (Méhészeti Közlöny. Az Erdélyrészi Méhész-egylet közlönye, Kolozsvár, 1895. december 1.) Némi kutakodással sikerült rájönnöm, hogy a híres mantovai almamustár erdélyi változatával van dolgom. A kettőből csináltam egy harmadikat, mézbor híján egy kis beforralt musttal, friss mustármag híján kész mustárral. Így is csuda finom lett, igazi ajándéknak való csemege!

ESZKÖZÖK:
éles, erős kiskés, mozsár, turmixgép, kislábos, nagyobb lábos, kicsi üvegek, celofán


ELKÉSZÍTÉSE:

A mustot a kislábosban felére beforraljuk. A birsalmát felnégyeljük, kimagozzuk, kisebb darabokra vágva héjastól puhára főzzük annyi vízben, hogy ellepje, majd leszűrjük, és kevés lével leturmixoljuk. Mozsárban megtörjük a száraz fűszereket, hozzáadjuk a péphez, majd belekeverjük a besűrített mustot és végül a mustárt is. Ha túl híg, akkor kavargassuk még egy kicsit a tűzön, ha nem, akkor elég, ha csak egyet rottyan, mehet pici üvegekbe, fejenállás, kész. Mivel még nincs tapasztalatom arról, hogy jól eláll-e, tárolásra a hűtő alját javaslom.


CIFRÁZZAM?
Majd megcsinálom mézzel és igazi mustármaggal, meg ezt az egyszerűbb változatot is érdemes lesz többféle mustárral kipróbálni, arra mindenképpen ügyelve, hogy ne menjek el a túl csípős irányába: dijonit semmi pénzért nem tennék bele. A fűszerek aránya és mennyisége is változhat, csak ne nyomják el a birs illatát, aromáját.

FELHASZNÁLÁSA:
Bármilyen füstölt és/vagy piros-ropogósra sült húshoz mennyei lesz, nyers sárgarépaszeletet, almát vagy szárzellert is jó belemártogatni, de én most a karácsonyt tervezgetve leginkább egy szép füstölt pisztráng oldalán ábrándozom róla. Persze nem feledkezve meg a sajtokról…


birsalma , must , szegfűszeg , koriander , ánizs , gyömbér , mustár