Receptek

Birsalmamustár

Birsalmamustár

Saly Noémi receptje

Egy réges-régi folyóiratban találtam egy elképesztő receptet. Így szól:

„Birsmustár mézzel. 4-6 darab birsalma, 200 gr. sárga-, 50 gr. zöld mustármag, 6 gr. székfüszeg, ugyanannyi gyömbér, 5 gr. koriander s ugyanannyi ánizs; mindezeket finoman össze kell zúzni, a birsalmát meghámozás után megfelelő mennyiségű jó édes mézborban megfőzni, azután áttörni finom szitán. Ezután forró állapotban hozzá kell adni a mustárt s végül a többi anyagokat; az egészet szitán át kell törni s kész a mustár.” (Méhészeti Közlöny. Az Erdélyrészi Méhész-egylet közlönye, Kolozsvár, 1895. december 1.)

Némi kutakodással sikerült rájönnöm, hogy a híres mantovai almamustár erdélyi változatával van dolgom. A kettőből csináltam egy harmadikat, mézbor híján egy kis beforralt musttal, friss mustármag híján kész mustárral. Így is csuda finom lett, igazi ajándéknak való csemege!

 
HOZZÁVALÓK:
  • 1 kg birsalma, tisztán mérve
  • 5 dl must
  • 8-10 szem szegfűszeg
  • 1 tk koriander
  • 1 tk ánizs
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 5-6 ek nem csípős magos mustár
 
ESZKÖZÖK:

éles, erős kiskés, mozsár, turmixgép, kislábos, nagyobb lábos, kicsi üvegek, celofán

 
ELKÉSZÍTÉSE:

A mustot a kislábosban felére beforraljuk. A birsalmát felnégyeljük, kimagozzuk, kisebb darabokra vágva héjastól puhára főzzük annyi vízben, hogy ellepje, majd leszűrjük, és kevés lével leturmixoljuk. Mozsárban megtörjük a száraz fűszereket, hozzáadjuk a péphez, majd belekeverjük a besűrített mustot és végül a mustárt is. Ha túl híg, akkor kavargassuk még egy kicsit a tűzön, ha nem, akkor elég, ha csak egyet rottyan, mehet pici üvegekbe, fejenállás, kész. Mivel még nincs tapasztalatom arról, hogy jól eláll-e, tárolásra a hűtő alját javaslom.

 
CIFRÁZZAM?

Majd megcsinálom mézzel és igazi mustármaggal, meg ezt az egyszerűbb változatot is érdemes lesz többféle mustárral kipróbálni, arra mindenképpen ügyelve, hogy ne menjek el a túl csípős irányába: dijonit semmi pénzért nem tennék bele. A fűszerek aránya és mennyisége is változhat, csak ne nyomják el a birs illatát, aromáját.

 
FELHASZNÁLÁSA:

Bármilyen füstölt és/vagy piros-ropogósra sült húshoz mennyei lesz, nyers sárgarépaszeletet, almát vagy szárzellert is jó belemártogatni, de én most a karácsonyt tervezgetve leginkább egy szép füstölt pisztráng oldalán ábrándozom róla. Persze nem feledkezve meg a sajtokról…


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább