A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Konfitált stefánia marinált libamájjal, füstölt burgonyapürével

Szulló Szabina receptje

2012. február 16.

HÚS
HOZZÁVALÓK:

  • 600 g stefánia, hártyázva, formára vágva
  • 1 kg libazsír és olaj keveréke
  • 2 szál kakukkfű
  • 100 ml pecsenyelé, ököruszályból (vagy marhaoldalasból)
  • só, bors

FÜSTÖLT BURGONYAPÜRÉ
HOZZÁVALÓK:

  • 300 g kifliburgonya (nem lisztes fajta)
  • 150 g vaj

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A stefánia a marhalapockában található. Közepén egy vastag ín húzódik. Hogy ez megpuhuljon, ám közben a hús is szaftos maradjon, hosszan tartó, alacsony hőmérsékletű, kíméletes elkészítésre van szükség.Füstölt burgonyapürét kínálunk hozzá, somogyi kiflikrumpliból vagy Ratte fajta burgonyából. Ennek az az érdekessége, hogy valójában salátának való, mégis igen krémes lesz az állaga, ha pürének készítjük el.


HÚS ELKÉSZÍTÉSE:

A stefániát enyhén sózzuk, a 80 °C-ra felmelegített zsiradékba tesszük. A zsiradék lepje el a húst.
80-90 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük 10-18 órára. A zsiradékban hagyjuk kihűlni, tálalásig hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kevés zsiradékon kissé pirítjuk. A tálalás pillanatában a nem túl forró stefániára libamájpástétomból vágott szeletet helyezünk. A hús és a rákanalazott meleg pecsenyelé éppen csak ráolvasztja a májat. A pecsenyelé az étteremben fehér alapléből készül, a lepirított ököruszállyal sűrítjük mártásszerűre. Olcsóbb és rövidebb megoldás: feldarabolt csirkeszárnyat pirítani késhegynyi sűrített paradicsommal, majd ezt vízzel vagy kevés húslevessel felönteni, besűríteni.

FÜSTÖLT BURGONYAPÜRÉ
ELKÉSZÍTÉSE:
A tisztított burgonyát bő, sós vízben puhára főzzük. (Minél több vízben fő, annál jobban kimosódik a keményítő, így lágyabb, „terülősebb” lesz a püré.) Ha megpuhult, még forrón áttörjük. Diónyi mennyiségű bükkfaforgácson, gőzölőrácson, zárt edényben 20-40 percig füstöljük. Ez házilag is megoldható: egy alufóliával bélelt lábosban hevítjük a forgácsot, míg füstölni nem kezd (konyhai lángszóróval rásegíthetünk). A füstölgő forgács fölé szitát helyezünk, erre tesszük tányéron a pürét. A lábost lefedjük. A még meleg, de már megfüstölt áttört burgonyához apránként hozzáadagoljuk a vajat, egészen addig, amíg érezzük, hogy biztonsággal felveszi.

VARIÁCIÓS LEHETŐSÉG:

Fenti mennyiségű burgonyához 100 ml tejszínt és 100 g vajat használunk. A tejszínt előzőleg forrpontig hevítjük, beleteszünk egy nagyobb darab füstölt szalonnabőrkét, azzal hagyjuk kihűlni.

SALÁTA:

Az étteremben mikrosaláta-levelekből készül a saláta, olívaolajjal és fehér balzsamecettel. Házilag készíthetjük petrezselyemlevél, korianderzöld, zsenge cékla- és reteklevél keverékéből, snidlinggel.


Mi a konfitálás?
A szó a francia confire igéből ered, ami a tartósítás többféle módját is jelölte (szirupban, ecetben, alkoholban, zsírban való eltevést is). Ma azt értik rajta, amikor alacsony hőmérsékleten, nagy mennyiségű zsiradékban készül valami. Délnyugat-Franciaországban tették el így a „mellékterméket”, azaz a liba vagy kacsa húsát – a főtermék a hizlalt máj volt.

A módszer Magyarországon is ismert volt, oldalas, tarja eltartásához, libamáj készítéséhez. Ezt „lesütésnek” nevezték, ami nem kifejező (nem sütésről, végképp nem lesütésről van szó).
A konfitál kifejezés világ-szerte elterjedt. Vannak, akik a magyar nyelvet féltik a „konfitál” szótól, és helyette az „abál” kifejezést javasolják.

Ám az abál/abárol kifejezés is„idegen” (szláv) eredetű, és mást jelent. A sertésbelsőségek és a hurkafélék előfőzését jelenti.

A konfitálás az utóbbi évtizedekben éttermi konyhákon és háztartásokban is elterjedt. Megkönnyíti az ételek előkészíthetőségét, s a húsok megőrzik szaftosságukat. A fogalom tartalma bővült is, miután kísérletező szakácsok a technológiát „átvitték” más alapanyagokra is. Rövid ideig (tíz-húsz percig), 50-70 °C körüli zsiradékban vagy olívaolajban konfitálnak például halfiléket, 80-90 °C-on burgonyát, gombát, csicsókát és más zöldségeket is.


burgonya , libamáj , stefánia , libazsír , olaj , kakukkfű , pecsenyelé

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra