Receptek

Becsüljük meg, a fosóka jó barát

Zirig Árpád receptje

2020. július 22.
  • 400 g mirabella
  • 0,5 liter szilvapálinka vagy gabonaszesz
  • 150 ml vörösbor
  • 2 leveseskanál nádcukor
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Van az udvarunkon két fa: az egyiket szeretik a darazsak, a másiknak felé sem szagolnak. Kész szerencse, amelyiket nem kedvelik, azon terem a világ legédesebb és legzamatosabb mirabellája.

A feleségem nem sokra tartja, pedig a szilvának közeli rokona és legalább olyan jó íze van. Gyanítom, a magyar nép is az asszony pártján áll, hiszen

olyan nevekkel ad hangot megbecsülésének, mint a fosóka vagy a lotyószilva.

Általában annyit terem, hogy már nem tudunk mit kezdeni vele. A lekvár, a szörp adja magát, ha még lenne két fa, cefrézni is megérné – az egyik legkedvesebb praktikám viszont a fosókalikőr. Elkészíteni könnyű, csak ivás előtt várni kell nyolc hetet.Irány a kert.

Egy szem az edénybe, egy a gyerek a szájába, egy a magaméba, szép lassan mi is jóllakunk és az edény sem marad üres.

Az utóbbi egy hétben annyit eset Verőcén, hogy a mosást is csak a becsületem végezteti el velem – az a szerencse, hogy a jég minket elkerült, nem verte szét a terméseket.Kemény húsú, éles késsel könnyű kimagozni. Negyedekre vágom a fosókákat, úgy kerülnek az alaposan elmosott befőttesüvegbe. Erre érdemes figyelni; ha mondjuk kovászos uborka volt benne korábban, simán átkerülne annak az íze is a likőrbe.A barnacukrot karamellizálom, majd fél deci borral felkeverem s félrehúzom a tűzről. Amikor kicsit hűlt, további egy deci vörösborral felhígítom, majd hozzáöntöm a gyümölcshöz. Az utolsó mozzanat a pálinka betöltése – akinek nincs odahaza, használhat vodkát is, igaz, érdemes olyat venni, ami gabona alapú.A hazai szokásjoggal szembe menve a likőrhöz ne a hígítóízű, moslékszagú, kozmás, elrontott kerítésszaggatókat használjuk el – a gyümölcs és a pihentetés sem képes elvenni az ízhibákat.

Tegyük rá a likőrre a fedőt, rázzuk össze, majd hűvös, sötét helyre rejtsük el nyolc hétre. Szűrés után fogyasztható, felmelegíti majd a vénasszonyok nyarát!


fosóka , mirabella , pálinka , likőr , Verőce , fosókalikőr