A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Szalajka-völgyi sebes pisztráng Sáfrány módra

Kalla Kálmán receptje

2017. július 11.
  • 4 db friss Szalajka-völgyi pisztráng (kb. 300 g/db)
  • 500 g gomba (4-5 fajta)
  • 1 ek vágott petrezselyem
  • 1/2 csésze olaj
  • 50 g vaj
  • 2 csésze tejszín
  • 1 mk sáfrány
  • 1/2 csésze száraz fehérbor
  • 1 csésze pisztrángalaplé
  • az alapléhez kis sárgarépa, fehérrépa
  • só, frissen őrölt feketebors


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A pisztrángok fejét levágjuk, a gerinccsontot úgy vesszük ki, hogy a farokrész egyben tartsa a két filét. Megsózzuk a pisztrángot, és félretesszük, hogy a só átjárja. A halfejeket és gerinccsontokat fehérborral, zöldségekkel 1 liter vízben feltesszük főni fél órára. Finomszűrőn leszűrjük.

A 2 csésze tejszínt felére beforraljuk, a beforralt tejszínbe beletesszük a sáfrányt, hozzáöntjük a halalaplevet, 5 percig forraljuk, sóval ízesítjük.

Szép sárga, sáfrányízű halmártást kapunk.

A tisztított gombákat felaprítjuk, vajon megpirítjuk, majd sóval-borssal és petrezselyemmel ízesítjük. A serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a pisztrángok mindkét oldalát megsütjük. Az egyik oldalukról lefejtjük a bőrt, szépen feltekerjük a farok felé.

TÁLALÁS:
Előmelegített tányérokra elosztjuk a sáfrányszószt. A pirított gombákat a szószra tesszük. A sült pisztrángokat a gombák tetejére helyezzük. Ropogósra sült pisztrángbőrrel díszíthetjük. Természetesen burgonyaköretet is adhatunk mellé.


bor , gomba , Szalajka-völgyi pisztráng , petrezselyem , sáfrány , száraz fehérbor , pisztrángalaplé

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra