A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Kacsamájrolád egressel és pisztáciával

Elek Balázs receptje

2018. június 22.
40 dkg jó minőségű hízott kacsamáj
0,3 dl zsíros tejszín
1/2 tk só
1 dkg cukor
1 dl portói bor
1 dl tokaji édes bor
10 dkg egres
10 dkg pisztácia

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A kacsamájat kierezzük. A borokat külön-külön egy kis edényben mézsűrűségűre visszaforraljuk. A megtisztított májat, a borokat és a tejszínt turmixba tesszük és simára keverjük, majd egy edénybe öntjük, amiben vízgőz fölött az egészet 80 °C-ig melegítjük. A kész keveréket a tállal együtt jeges vízbe állítjuk, majd folyamatos keverés mellett sűrű krém állagúra hűtjük. Innen már könnyen formázhatóvá válik a massza, például rúdformába.

Ha betöltöttük a megfelelő formába, akkor egy éjszakán át dermesszük ki hűtőszekrényben.

Készítsünk cukorszirupot 10 dkg cukorból és 1 dl vízből, majd amíg még forró, karikázzuk bele az egrest. Tegyük hűtőszekrénybe, és hűtsük ki. A pisztáciát tegyük tepsibe, és 160 °C-on 8-10 perc alatt süssük meg, majd törjük meg egy kicsit.


pisztácia , kacsamáj , egres , tejszín , portói bor , tokaji édes bor