Receptek

Barackos pite

Barackos pite

Bulejka Gabriella receptje

OMLÓS TÉSZTA

HOZZÁVALÓK:
(2 kisebb pitéhez)

  • 190 g liszt
  • 45 g Koronás Porcukor
  • csipet só
  • 115 g vaj
  • 60 ml víz
  • 3 db barack
  • 1 db tojás a kenéshez

ELKÉSZÍTÉSE:
A tésztához kimérjük a lisztet, hozzáadjuk sót, és a vajjal finom morzsalékossá dolgozzuk (1).

(1.)(1.)

Ezután a cukorral és a vízzel egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 1 órát a hűtőben pihentetjük.

(2.)(2.)

A megmosott, kimagozott barackokat cikkekre vágjuk. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk (2), és legyező alakban ráhelyezzük a barackszeleteket (3).

(3.)(3.)

A szabadon maradt széleket ráhajtogatjuk a gyümölcsre (4).

(4.)(4.)

A tésztaszéleket lekenjük a tojással (5), majd megszórjuk kristálycukorral. 180 °C-on körülbelül 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

(5.)(5.)

Galette: Süteményünk tésztája a francia pite, a galette mintájára készült. A galette omlós tészta, mondhatni lepény, amely mindössze néhány összetevőből áll, tölthető sós és édes zöldséggel, gyümölccsel, úgy, hogy a töltelékre ráhajtjuk a tésztát. Régen forró kövön sütötték, könnyen átsült, így bármilyen sütőben elkészíthető. Bármilyen gyümölccsel finom, szilva, nyári alma, sárgabarack, rebarbara vagy kapros-túrós töltelék is ideális hozzá. A gyümölcsök elrendezése a kreativitásunktól függ.

MASCARPONEKRÉM

HOZZÁVALÓK:

  • 100 g mascarpone
  • 70 g habtejszín
  • 30 g Koronás Porcukor
  • 1/2 rúd vanília kikapart magja

ELKÉSZÍTÉSE:
A tejszínhabot a porcukorral és a vaníliával együtt óvatosan belekeverjük a mascarponéba (6). Tálalásig hűtőben tartjuk.

(6.)(6.)

TÁLALÁS:
A pitét négy részre vágjuk, tányérra tesszük, majd két kanál segítségével a mascarponekrémből gombócot formázunk. Kínálhatjuk vanília- vagy más fagylalttal is. A nektarint pedig bármilyen gyümölccsel helyettesíthetjük.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.