Horváth Csongor és Újhelyi Ádám receptje
2019. szeptember 19.- 1 db báránycsülök adagonként
- 30 dkgbulgur
- 5 dl tejföl
- 1 fej kelkáposzta
- köménymag
- 15 dkg kolozsvári szalonna
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 db paradicsom
- 1 db zellergumó
- 5 fej lila hagyma
- 2 ek barna cukor
- 1 dl étkezési ecet (20%-os)
- 4 ek porcukor
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
Forró serpenyőben a báránycsülköt körbepirítjuk. Pirulás után hozzáadjuk a felaprított zellergumót, a lila hagyma felét, a fokhagymát, a paradicsomot és az egész köménymagot. Pirulás után megszórjuk barna cukorral és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön 1,5 órát főzzük.
A bulgurt megfőzzük, kevés sóval ízesítjük. A kelkáposztát leveleire szedjük, forrásban lévő sós vízben leforrázzuk, majd kivesszük és hideg folyó víz alatt átmossuk. A főtt bulgurt egy kevés alaplével és a tejföl felével kikeverjük, ízlés szerint sózzuk. Apró kockákra vágott, pirított kolozsvári szalonnát adunk hozzá.
Kivajazott, morzsával szórt hőálló edénybe rétegezzük a bulgurt és a káposztát, a tetejét megkenjük tejföllel. 185 °C-os sütőben készre sütjük. A lila hagymát vékony szeletekre vágjuk, majd sóval, cukorral és ecettel marináljuk.

bulgur , paradicsom , fokhagyma , kolozsvári szalonna , kelkáposzta , bárány