Receptek

Birs mustban, dióval

Birs mustban, dióval

Saly Noémi receptje

Ennek a csodálatos illatú gyümölcsnek a legtöbben csak egyféle felhasználási módját ismerik: a birsalmasajtot nagymama spájzpolcáról. De mi tagadás, ez az émelyítően édes finomság kezd kimenni a divatból, nem babrálnak vele az asszonyok, tavaly ősszel láttam egy falusi ház előtt egy nagy, árva birsalmafát, ott szomorkodott alatta a földön vagy fél mázsa frissen hullott termés, senki se hajolt le, hogy összeszedje…


HOZZÁVALÓK:

  • 2 kg birsalma tisztán mérve (pucolás, magozás után)
  • 1 l piros must
  • 10-20 dkg friss dióbél
  • 30-40 dkg cukor

ESZKÖZÖK:
éles, erős kiskés, turmixgép, két lábos, üvegek, celofán

ELKÉSZÍTÉSE:
A birsalmát negyedekbe vágva kimagozzuk (nem kell meghámozni!), majd kisebb darabokra vágva föltesszük főni a musttal. Hamar megpuhul. Szűrőkanállal szedjük a turmixgépbe (kisebb adagokban könnyebb bánni vele), épp csak annyi lével, hogy a gép könnyen vigye. Ha maradt must, megisszuk. A pépet a másik lábosba töltjük. Hozzátesszük a diót és a cukrot, és visszatesszük a tűzre még egy félórácskára, ekkor már nem szabad magára hagyni, keverni kell, mert pöfög és odakap. Forrón beüvegezzük, fejreállítjuk, mehet a dunsztba, kész.


CIFRÁZZAM?
Csinálhatjuk vegyesen almából és birsből. Bele lehet csavarni egy citromot, hozzáreszelni a héját. Elbír mindenféle karácsonyi fűszert is: fahéjat, szegfűszeget, vaníliát, de ne vigyük túlzásba, hagyjuk inkább érvényesülni a birsalma pompás ízét.

FELHASZNÁLÁSA:
Reggeli pirítósra, persze. De kemény, érett, jó büdös sajtok mellé szerintem még jobb.


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább