Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje
2018. november 30.- 3 dkg vaj
- 3 ek olívaolaj
- 4 db csirkecomb
- só, bors
- 1 fej hagyma vékonyra szeletelve
- 2 nagy db birsalma cikkekre vágva
- 2 ág friss kakukkfű a birsalma karamellizálásához:
- 2 dkg vaj
- 3 ek méz
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A csirkecombokról konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk a nedvességet. Fontos, hogy a hús szobahőmérsékletű legyen,felhasználás előtt legalább fél órával vegyük ki a hűtőből. A félbevágott csirkecombokat megsózzuk, megborsozzuk.
Egy nagy, vastag falú serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és hozzáadjuk az olajat. Amikor felhabzik, beletesszük a csirkecombokat, a bőrös oldalukkal lefelé. Közepes hőfokon, mindkét oldalukon körbepirítjuk. Kivesszük, és egy tányérra tesszük.
A zsiradékhoz adjuk a vékonyra szeletelt hagymát, és néhány percig főzzük, amíg kissé megpirul. Ekkor visszarakjuk az előpirított csirkét, két ág friss kakukkfüvet, köré helyezzük a birsgerezdeket (a birset nem kell meghámozni), és felöntjük kb. 4 dl alaplével vagy vízzel. Kb. 20-30 perc alatt készre pároljuk, de fontos, hogy a gyümölcs ne főjön szét, maradjon egyben.
A birsdarabokat kivesszük, kissé leitatjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és a mézet, ebben forgatjuk át a gyümölcsöt, hogy kissé karamellizálódjon.

csirkecomb , birsalma , kakukkfű , vaj , méz , vöröshagyma