Készítette: Merczi Gábor, Gundel Károly receptje
2012. február 16.- 20 dkg káposzta
- 1 db tojás
- 1 dl tej
- 4 dkg porcukor
- 8 dkg liszt
- 1 db tojássárgája
- 4 dkg zsír
- só, bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Könnyen, gyorsan elkészíthető Gundel-fogás.
ELKÉSZÍTÉSE:
A káposztát apróra vagdossuk, és erősen megsózva pácoljuk, amíg a só jól át nem járja. 3 dkg porcukrot vajban (vagy zsírban) barnára pirítunk, majd ehhez hozzáadjuk az alaposan kifacsart káposztát, megborsozzuk és puhára pároljuk.
Közben 1 dl tejjel és ugyanannyi vízzel, 1 egész tojással és 1 sárgájával, a maradék 1 dkg porcukorral és késhegynyi sóval a 8 dkg lisztből elkészítjük a palacsinta híg tésztáját.
Belekeverjük az újra kinyomkodott párolt káposztát, és egyenletesen elkeverjük. Ha a tészta sűrű lenne, hígíthatjuk kevés tejjel.
Lapos tepsiben vagy serpenyőben, forró zsírban, ahogy a palacsintát szokás, pirosra sütjük. Négyrét hajtva vagy összecsavarva nagyon forrón tálaljuk.
