Bivalyhúskenyér
Hozzávalók:
- 35 dkg bivalyhátszín darálva
- 15 dkg mangalicadagadó darálva
- 10 dkg mangalicatokaszalonna kockázva
- 15 g tengeri só
- 5 g fekete bors
- 10 g koriandermag pirítva, megtörve
- 5 dkg konfitált fokhagyma
- 1 db biocitrom héja reszelve
- 10 g gyömbér reszelve
- 3 g római kömény pirítva és megtörve
- paprikapehely
- mangalicaháj-hártya a feltekeréshez
- 1 dl jus
Elkészítése:
A bivalyhúst és a dagadót beízesítjük a fűszerekkel, sózzuk, összekeverjük az apró kockákra vágott tokaszalonnával, majd az egészet 24 órára levákuumozzuk és hagyjuk összeérni az ízeket. Másnap a kiáztatott, leszárított hájhártyába tekerjük, és 150 °C-os sütőben készre sütjük.
Főzelék
Hozzávalók:
- 10 dkg juhtúró
- olívaolaj
- 5 dkg salotta
- 6 dkg zellergumó
- 6 dkg karalábé
- 6 dkg fehérrépa
- 1 l zöldségalaplé
- 5 dkg konfitált fokhagyma
- 1 db biocitrom héja
- só, bors
- olívaolaj
- 15 dkg spenót
Bundás zsemle
Hozzávalók:
- 2 db tojás
- 2 db kovászos zsemle
- hidegen sajtolt napraforgóolaj
Elkészítése:
Kevés olajon megpirítjuk a hagymát és a zöldségeket, majd felengedjük az alaplével. Ha teljesen megpuhultak a zöldségek, leturmixoljuk és kihűtjük. A hideg alapba turmixoljuk a konfitált fokhagymát, spenótot, olívaolajat, a citrom héját és a juhtúró felét. A bundás zsemléhez a zsemléket széttépkedjük, tojásba forgatjuk és megsütjük. Tálaláskor a meglangyosított főzelékbe helyezzük a megpirított húskenyérszeletet, a tépkedett zsemléből sült bundás kenyeret, rámorzsoljuk a maradék juhtúrót, és egy kanál jusvel meglocsoljuk .