A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Eperdzsem, fokozható

Saly Noémi receptje

2019. május 17.
  • 1 kg eper
  • 30 dkg cukor
  • 25 dkg 2:1-es befőzőcukor
  • 2 dl száraz pezsgő (lehet fehér is, vörös is)
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Ha engem kérdeznek, az epernél nincs finomabb gyümölcs (legföljebb egy fehér húsú, zamatos őszibarack valami eldugott budaörsi kiskertből, majd szeptemberben). Persze úgy a legjobb, ahogy van: megmos, kicsumáz, leszikkaszt, hamm. De hát leérik. Fagyasztva nem szeretem, mert plöttyedt lesz, ha kiolvad. Dzsemként viszont… No, akkor most gondoljunk előrelátóan egy nyúlós novemberi vagy szikrázóan hideg februári vasárnap reggelre – és kotorjunk elő egy üveg pezsgőt a spájz rejtekéből.

ESZKÖZÖK:
Tésztaszűrő, nagylábos, apró üvegek, celofán.

ELKÉSZÍTÉSE:
Az epret szárastól megmossuk, alaposan leszikkasztjuk, kicsumázzuk. (Azért ez a jó sorrend, mert a csumázáskor keletkező kis üregek így nem telnek meg vízzel.) Felfőzzük a sima cukorral, 5-10 perc rotyogtatás után hozzátesszük a befőzőcukrot, majd a pezsgőt. Ha azt akarjuk, hogy az alkohol benne maradjon, akkor 2-3 perc elteltével már le is vehetjük a tűzről, de ha gyerekek is kapnak majd belőle, akkor kevergessük 10 percig, hogy az alkohol elillanjon. A maradék pezsgőt megisszuk. A dzsemet töltsük üvegekbe, de kivételesen nem muszáj azonnal lezárni és fejre állítani: a másik lehetőség, hogy fél napra két réteg tiszta konyharuhával letakarva, hűvös helyen hagyjuk bebőrösödni, és csak ez után csavarjuk rá a tetőt.CIFRÁZZAM?
Ezen nem nagyon van mit cifrázni, de találtam egy angol receptet, amelyik szerint diónyi vajat is kell tenni a műbe (fényesebb, selymesebb lesz tőle), és néhány olyat is, amelyek szerzői csokoládéval bűvészkednek: a dzsemfőzés utolsó 5 percében kisebb darabokra tört fekete vagy fehér csokit adnak a keverékhez.FELHASZNÁLÁSA:
Téli reggelen vagy délutáni teához pirítósra (fekete tea, cukor nélkül…); vaníliafagyi vagy -puding mellé; mascarponéval vagy érett, lágy sajtokkal társítva (camembert, brie és rokonságuk).

Vértisztító: A földieper csodás vitaminforrás, vértisztító és baktériumölő hatása mellett bőrápolásra és fogtisztításra is használható. Magas vérnyomás, székrekedés, cukorbaj, reuma ellen is gyógyír. Aki nem allergiás rá, tavasszal egyen belőle frissen, adalékok nélkül, amennyit csak bír!Májusi bor: Egyes kutatások szerint az alkohol fokozza az eper antioxidatív hatását. Eleink is tudhattak valamit: a budai kiskocsmákban nem sajnáltak ki semmit a híres „májusi borból”: illatos eper, pár héjas narancsszelet, jóféle fehér- és vörösbor, pezsgő és egy félmaréknyi frissen szedett szagos müge került a méretes bóléstálba. 

eper , cukor , befőzőcukor , száraz pezsgő