Jahni László receptje
2019. június 13.- 10 dkg eper
- 5 dkg cukor
- 1/3 db citromnád
- 1 dl tej
- 10 g búzadara
- 0,5 dl tejszín
- 3 db bodzavirág
- 0,1 db vaníliarúd
- 1/2 lap rétes
- 1/4 citrom leve
- 1 kk • tejszín
- 1/2 kk • glükóz porcukor
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
Az epret felfőzzük, cukorsziruppal, citromnáddal finom szűrőn átszűrjük, kihűtjük. A tejben felfőzzük a búzadarát a bodzavirág 1/3 részével, a cukorral és a vaníliarúddal, pici sóval ízesítjük. Ha kezd kihűlni, felvert tejszínhabbal lazítjuk 2 cm vastag formába töltjük, majd kihűtjük.
A réteslapot kettéhajtjuk, megkenjük közte olvasztott vajjal, és meghintjük porcukorral. Késsel vagy konyhai ollóval a kívánt formára vágjuk, és két sütőlap közt 190 °C-on pirosra sütjük. A glükózból citromlével, 1 dl vízzel, kiskanál tejszínnel és bodzavirággal elkészítjük a szorbet alapját. Alaposan átturmixoljuk, finom szűrőn átszűrjük, és pacojet tégelyben kifagyasztjuk.
A tányér aljára öntjük az eperlevest pár darabka eperrel, rárakjuk a réteslapot, a bodzadarabokat a tetejére, és megint réteslapot. Erre tesszük a bodzaszorbetet.

eper , bodza , búzadara , tejszín , rétes , vaníliarúd , porcukor