Vidák Zoltán receptje
2020. december 28.- 1,8-2 kg lapocka vagy egyéb malachús
 - paradicsompüré vagy sűrítmény
 - 2 db vöröshagyma
 - 2 db zöldpaprika
 - 1 csokor angol zeller
 - 1 db édeskömény
 - 5 dl húsalaplé
 - bors (fekete, szecsuáni, cayenne)
 - só, babérlevél
 - 50 dkg apró fejű gomba
 - 1 csokor petrezselyem
 
Specli
Hozzávalók:
- 200 g liszt
 - 120 g keményítő
 - 80 g tejfel
 - 3 db tojás
 - 20 g tej
 - 1 cs újhagyma
 
A lapockát nagy darabokra vágjuk, forró serpenyőben körbesütjük. 
A hagymát, édesköményt, angolzellert, zöldpaprikát felaprítjuk, és lekvársűrűségűre főzzük. 
Ha kész, paradicsompürét adunk hozzá, felöntjük húsalaplével, beletesszük a húst, a babérlevelet, a borskeveréket muszlinanyagba (fűszerzacskóba) kötve a pörkölthöz adjuk, sózzuk, és lefedve fedő alatt puhára pároljuk. Az apró fejű gombák fejét forró serpenyőben megpirítjuk, kevés ecetet, olajat adunk hozzá, a végén friss borsot őrlünk rá, és megszórjuk vágott petrezselyemmel. A specli (nokedli) hozzávalóit turmixban összekeverjük, majd nyomózsákból vagy burgonyatörőből forrásban lévő vízbe nyomjuk. Tálalás előtt kevés petrezselymes zsíron átforgatjuk. 
![]()
lapocka , paradicsompüré , zöldpaprika , vöröshagyma , angol zeller , édeskömény , húsalaplé , babérlevél , petrezselyem , gomba , liszt , keményítő , tojás , tej , tejföl , újhagyma
                    
                
        



