Receptek

Mézes padlizsándzsem

Mézes padlizsándzsem

Saly Noémi receptje

Csak semmi pánik. Az örmények tudják, amit tudnak. Az alábbi recept francia forrásból származik, de változatait
megtaláltam más nyelveken (magyarul is). A legegyszerűbbet mutatom, aztán lehet cifrázni.

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg apróbb, fiatal padlizsán
  • 30 dkg cukor
  • 1/2 dl víz
  • 30 dkg méz
  • 1 mk őrölt koriander
  • 1 csapott kk

ESZKÖZÖK:

egy nagyobb és egy kisebb vágódeszka, tésztaszűrő, rozsdamentes vagy fakés, nagylábos, kis üvegek

ELKÉSZÍTÉSE:

A padlizsánt a sütő alufóliával bebugyolált rácsára fektetjük, és kb. 50-60 percig sütjük. Közben egyszer érdemes megforgatni. Ha puha, kivesszük, még forrón meghámozzuk, két vágódeszka között alaposan kinyomjuk a levét (mert keserű), majd apró darabokra vágjuk, és a tésztaszűrőben hagyjuk jól lecsöpögni. A cukorból szirupot főzünk a fél deci vízzel. Tíz percig érdemes rotyogni hagyni kis lángon, hogy a víz nagyja párologjon el. Ekkor beletesszük a padlizsánt, és 20-25 percig hagyjuk főni. Most jön a méz, a só meg a koriander, és még 10 perc csendes rotyogás. Ne hagyjuk magára, köpköd és odakaphat. Kis üvegekbe adagoljuk, kivételesen nem dunsztoljuk, csak letakarjuk tiszta konyharuhával, és megvárjuk, míg teljesen kihűl. Ekkor lezárjuk, vihetjük is a spájzba.

CIFRÁZZAM?

Az örmények egy kiló padlizsánhoz fél kiló cukrot és fél kiló mézet vagy simán egy kiló cukrot tesznek, ami szerintem túlzás, de aki szereti, tegye. Mehet bele gyömbér, citromhéj, szegfűszeg, fahéj és kardamom, adhatunk hozzá almát, narancsot, citromot, diót. A marokkói receptem is 1:1 arányban használ padlizsánt és cukrot, 2 darab fahéjjal, 1 evőkanálnyi szegfűszeggel és egy pohár citromlével. Lehet próbálkozni, csak egyvalami soha ki ne maradjon: a só.

FELHASZNÁLÁSA:

Pirítósra egy csésze jó sötét, keserű teához; palacsintába (sós tésztából sülttel a legjobb), és nem utolsósorban libamájhoz. De kacsamájhoz is lehet, vagy érett kemény sajthoz.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább