Receptek

Brassói savanyútejes kenyérleves

Kövi Pál: Erdélyi lakoma című kötetének receptje. Készítette: Mautner Zsófia receptje

2020. április 15.
  • 5 dl alaplé
  • 7 dl kaukázusi kefir vagy író (esetleg kecskejoghurt)
  • 1 ek étkezési keményítő
  • só, bors
  • 5 dkg vaj
  • 2 fej hagyma
  • 4 nagy szelet kovászos rozskenyér
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Az alaplevet felmelegítjük, és hozzáöntjük a simára kevert kefirt. Az étkezési keményítőt csomómentesre keverjük néhány evőkanál hideg vízzel, majd ezzel besűrítjük a levest, már nem forraljuk. Sózzuk, borsozzuk.

A vajon lassan, egyenletesen aranybarnára karamellizáljuk a vékonyra szeletelt hagymát, ezt adjuk majd a leves mellé. A kenyeret felkockázzuk, felét sütőben megpirítjuk, másik felét simán hagyjuk.

Tálaláskor mindenkinek a tányérjába teszünk a sima kenyérből, erre rámerjük a forró levest, néhány másodpercig állni hagyjuk. Rászórjuk a pirított kenyérkockákat és a karamellizált hagymát, így tálaljuk (tehetünk rá olívaolajat, zöldfűszereket, vékonyra  szeletelt, ropogós szívsalátát is).



alaplé , kefír , vaj , étkezési keményítő , bors , , vöröshagyma , rozskenyér

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra