Receptek

Vaníliás grízgombócok narancsos körteraguval, szilvahabbal

Vaníliás grízgombócok narancsos körteraguval, szilvahabbal

Tátrai Balázs receptje

GRÍZGOMBÓC

10 adagra

HOZZÁVALÓK:

  • 1 l tej
  • 10 dkg vaj
  • 175 g cukor
  • 1 db citrom héja
  • 75 g házi zsemlemorzsa
  • 3 db egész tojás
  • 20 dkg búzadara
  • 1 db vaníliarúd

KÖRTERAGU

HOZZÁVALÓK:

  • 6 db körte
  • 150 g cukor
  • 1 dl fehérbor
  • 1 rúd fahéj
  • 5 dl frissen facsart narancslé
  • xantana vagy keményítő a sűrítéshez

SZILVAHAB

HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg szilva
  • 50 g cukor
  • 3 dl vörösbor
  • 2 dl portói bor
  • kardamom zúzva
  • 1 db csillagánizs
  • 2-3 db szegfűszeg
  • 2 db lapzselatin hideg vízben áztatva

ELKÉSZÍTÉSE:
A gombócokhoz a tejet felforraljuk a vaníliarúd kikapart belsejével, a citromhéjjal, a vajjal és a cukorral. Belekeverjük a búzadarát, lassan főzzük, hozzáadjuk a morzsát is. Tepsire terítjük, kihűtjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. Gombócokat formázunk belőle, forrásban lévő vízben készre főzzük.

A körteraguhoz cukrot karamellizálunk, beletesszük a fűszereket, majd a fehérbort. Elpárologtatjuk az alkoholt, felöntjük narancslével. Alacsony hőmérsékleten főzzük, beállítjuk a sűrűségét, majd hozzáadjuk a kimagozott, hámozott, cikkekre vágott körtét. A körte maradjon ropogós.

A szilvahabhoz a kétfajta bort a fűszerekkel összeforraljuk, hozzáadjuk a szilvákat, a cukrot és a kicsavart zselatinlapokat. Turmixoljuk, kihűtjük, átszűrjük, ISI szifonba töltjük (egy patront tekerünk bele).

TÁLALÁS:
Tálaláskor a megfőtt gombócokat vajon pirult házi morzsába vagy kalácsmorzsába hempergetjük, kevés porcukorral meghintjük. Tányérra rendezzük a gombócokat és a körtecikkeket, amelyre némi mártást kanalazunk. Szifonból szilvahabot nyomunk hozzá.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább