A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Utolsó málnaszemek, szevasztok!

Nábelek Zsófia receptje

2018. július 25.

Málnás clafoutis
Hozzávalók:

  • 400 g málna
  • 2 tojás
  • 52 g liszt
  • 60 g cukor (plusz a szóráshoz)
  • 250 g tej
  • 1 tk puha vaj
  • fél vaníliarúd kikapart magja
Málnás tejfölös
Hozzávalók:

  • 350 g málna
  • 2 db lapos barack
  • 700 g 20%-os tejföl
  • 2 ek porcukor
  • 1 citrom héja
  • 200 g babapiskóta
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb
A piacon még néhány kofánál elvétve találunk későn érő fajtákat, de a málnaszezonnak már nincs sok hátra idén. Két faék egyszerűségű, de jól variálható recepttel búcsúztatjuk a málnát.

Idén a hirtelen jött forróság, a sok eső, rengeteg napsütés mintha megbolondította volna a természetet: még csak július vége van, de a málnának lassan kaszálnak, a sárgabarack is szinte már csak lekvárnak jó,

kezd feljönni a szilva, a paradicsom és az uborka,

szóval ezen a nyáron kijelenthetjük: aki nem elég szemfüles, az kimarad a legjobb terményekből.



Az utolsó málnaszemekhez (és az első igazán édes szedrekhez) ajánlunk most két receptet, amelyeket szerencsére a legtöbb nyári (vagy őszi) gyümölccsel készíthetünk -

nektarin, őszibarack, szeder, füge, áfonya válthatja a málnát a receptekben.

Az egyik egy francia klasszikus, a clafoutis, vagy ahogy magyarul hívják, tejes vagy tejpite. Ez egy végtelenül egyszerű desszert, könnyű, sodó jellegű tésztából és hagyományosan magozatlan fekete cseresznyéből készítik: a cseresznye magja ízt ad, és sütés közben megakadályozza, hogy a gyümölcs levet engedjen.

A clafoutis a széleken ropogós, belül lágy, krémes állagú, amihez a málna is rettentő jól simul.



Az alapmasszát lehet ízesíteni fűszerekkel (koriandermag, kardamom, tonka, szegfűbors) és friss zöldekkel is, mint citromos kakukkfű, bazsalikom vagy rozmaring.

Málnás clafoutis elkészítése:

A sütőt előmelegítem 190 fokra. Egy hosszúkás formát (mondjuk őzgerinc) vagy 6 darab tálkát alaposan kivajazok, majd elosztom benne a málnaszemeket.



A masszához a tojást, cukrot, lisztet, tejet, vaníliát és egy jó csipet sót botmixerrel simára turmixolom, majd ezt szétosztom a kis tálkákban. Mindegyik tetejére

egy csipet cukrot szórok és nagyjából 25-35 perc alatt készre sütöm. Ezalatt a clafoutis kicsit megemelkedik, hűlés közben pedig visszaesik, de ez természetes.

Langyosan vagy hidegen a legjobb.



A másik kedvenc receptem málnával a mama tejfölöse, amiről gyerekként sosem találtam volna ki, hogy miből készül, ha meg nem mondja. Ez az édesség több néven fut, nálunk csak “tejfölös”, de hallottam már olyanról, aki “tejfölös álomnak” hívja, de hát kinek mi, ugye.

Nem kell hozzá más, mint édes tejföl, babapiskóta és (lehetőleg) valamilyen bogyós gyümölcs.

Fagyasztott gyümölccsel sajnos nem az igazi, mert sok levet ereszt, amitől az egész desszert ázott és szottyos lesz, jó, ha ad a piskóta valamennyi tartást - de azért ne is ropogjon!



Pontos mennyiséget nehéz megadni, hiszen az edény méretétől, a babapiskóta vastagságától is függ a dolog, de egy körülbelül másfél literes tálhoz egy csomag (200 g) babapiskóta pont elég volt.

Málnás tejfölös elkészítése:
A tejfölt kikeverem a cukorral, citromhéjjal, esetleg egy kevés vaníliával. A rétegezést babapiskótával kezdem, erre locsolok bőven a tejfölből, majd megszórom a málnával, néhány szelet barackkal.



Újabb réteg piskóta, tejföl és gyümölcs következik, amíg el nem fogy a hely vagy az alapanyag, a lényeg, hogy végül tejföllel zárom az édességet. Legalább 4 órán át, de ideálisan egy éjszakát hagyom pihenni. Lehetetlen elrontani.


málna , nábelek zsófia , tojás , liszt , tej , vaj , vanília , babapiskóta , tejföl , porcukor , barack