Receptek

Burgonyagombóc (gnocchi) vajban párolt zöldborsóval

Segal Viktor receptje

2020. március 25.
  • 25 dkg zsenge zöldborsó
  • 16 (kb. 10 dkg) héjborsó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 db bazsalikomlevél
  • 1 ek pirított fenyőmag
  • 5 dkg parmezánforgács
  • 1 ek vaj
  • só, frissen őrölt fekete bors


GNOCCHI
HOZZÁVALÓK:

  • 1,2 kg burgonya (pl. Ella, Désirée)
  • 1 db egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 25 dkg + 3 dkg liszt

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy nagy tepsire helyezzük a héjas burgonyát, és kb. 1-1,5 óráig sütjük, amíg teljesen megpuhul. A burgonyák nem mindig azonos nagyságúak, ezért közben villával ellenőrizzük, s ha valamelyik hamarabb elkészül, azt kivesszük. Az elkészült burgonyát meghámozzuk, még forrón áttörjük, langyosra hűtjük. Az áttört burgonyához hozzáadjuk a lisztet, nagy csipet sót és a tojásokat. Lisztezett gyúródeszkán lazán összedolgozzuk, kis cipót formázunk, félretesszük.

Elkészítjük a gnocchikat:
a tésztából egyforma hosszúságú, kb. 35 cm hosszú, 1 cm átmérőjű rudakat sodrunk. Kb. 1,5 cm-es kockákat szeletelünk belőle.

Egy nagyobb parmezándarabból zöldséghámozóval forgácsokat vágunk.

Serpenyőben egy kanál vajon 2-3 perc alatt megpároljuk a fokhagymát, majd hozzáadjuk a zöldborsót és a héjborsót. Sózzuk, borsozzuk, és alacsony hőfokon 3-4 perc alatt készre pároljuk. (A zöldségek maradjanak kissé roppanósak.)

Bő, forró, lobogó sós vízben kifőzzük a gnocchikat, kb. 1,5 perc alatt készülnek el. Ne zsúfoljuk túl a lábast,inkább többször kis mennyiséget főzzünk ki. Az elkészült gnocchit a párolt zöldségekhez adjuk, óvatosan összeforgatjuk, belekeverjük a bazsalikomleveleket.

TÁLALÁS:
Megszórjuk a fenyőmaggal és a parmezánforgácsokkal, és azonnal tálaljuk.

TIPP!
Készíthetünk egyszerre nagyobb mennyiséget, mert a megformázott nyers tésztát lefagyaszthatjuk. Felhasználáskor fagyasztva dobjuk a sós forró vízbe a gnocchit. A főzési idő valamivel megnő.



burgonya , zöldborsó