A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Egyszerű angol citromtorta

Thomas Keller receptje

2017. április 9.

TORTAALAP HOZZÁVALÓK:
(három tortaalaphoz elég)

  • 2 bögre fenyőmag
  • 1/3 bögre cukor
  • 3 bögre liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 egész tojás
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje


KRÉM (SABAYON) HOZZÁVALÓK:

  • 3/4 bögre cukor
  • 2 egész tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 1/2 bögre friss citromlé
  • 6 evőkanál vaj



ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Thomas Keller az egyszerűség kedvéért bögrét használ mérőeszközként. Bár megjegyzi, hogy 250 ml-es bögrére gondol, nem a mértékegységet, hanem az arányokat tartja fontosnak.

1 bögre = 250 ml

TORTAALAP ELKÉSZÍTÉSE:

A fenyőmagot robotgépben néhányszor megforgatjuk. Hozzáadjuk a cukrot és a lisztet, és addig daráljuk, amíg a mag finomra őrlődik. Óvatosan hozzákeverjük a vajat, a tojást és a vaníliát. Három részre osztjuk, és mindhármat betekerjük fóliába.

Egy órát pihentetjük a hűtőben.

Csak egy adagot használunk fel, így marad még 2 tortához alapanyagunk, amit lefagyaszthatunk.

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Vajazzunk és lisztezzünk be egy tortaformát, majd tegyük a hűtőbe, amíg a sütő melegszik. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, a formába tesszük, és egyenletesen az aljára és az oldalára nyomkodjuk.

A tésztát megszurkáljuk, sütőpapírt teszünk rá és nehezéknek babot vagy lencsét. 25-30 percig sütjük, és hagyjuk kihűlni.

KRÉM (SABAYON) ELKÉSZÍTÉSE:

Egy tálban simára keverjük a tojásokat a cukorral, majd forró gőz fölé helyezzük, és ott további 2 percig verjük habverővel.

A citromlevet fokozatosan hozzáadjuk, és 8-10 percig keverjük erőteljes mozdulatokkal,

amíg megkeményedik és kivilágosodik. Lehúzzuk a tűzről, és darabonként belekeverjük a vajat. A krém a vajtól lazább lesz, de aztán megkeményedik.

Öntsük a meleg krémet a tortaalapra, és tegyük sütőpapírra. Grillezzük meg a tetejét néhány perc alatt, hogy kicsit barna legyen. Vegyük ki a kész tortát, és tálalás előtt 1 órát pihentessük.


citrom , fenyőmag , liszt , vaj , tojás , vaníliarúd , zöldcitromlé , cukor