Thomas Keller receptje
2017. április 9.TORTAALAP HOZZÁVALÓK:
(három tortaalaphoz elég)
- 2 bögre fenyőmag
- 1/3 bögre cukor
- 3 bögre liszt
- 25 dkg vaj
- 1 egész tojás
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
KRÉM (SABAYON) HOZZÁVALÓK:
- 3/4 bögre cukor
- 2 egész tojás
- 2 db tojássárgája
- 1/2 bögre friss citromlé
- 6 evőkanál vaj
Thomas Keller az egyszerűség kedvéért bögrét használ mérőeszközként. Bár megjegyzi, hogy 250 ml-es bögrére gondol, nem a mértékegységet, hanem az arányokat tartja fontosnak.
1 bögre = 250 ml
TORTAALAP ELKÉSZÍTÉSE:
A fenyőmagot robotgépben néhányszor megforgatjuk. Hozzáadjuk a cukrot és a lisztet, és addig daráljuk, amíg a mag finomra őrlődik. Óvatosan hozzákeverjük a vajat, a tojást és a vaníliát. Három részre osztjuk, és mindhármat betekerjük fóliába.
Csak egy adagot használunk fel, így marad még 2 tortához alapanyagunk, amit lefagyaszthatunk.
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Vajazzunk és lisztezzünk be egy tortaformát, majd tegyük a hűtőbe, amíg a sütő melegszik. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, a formába tesszük, és egyenletesen az aljára és az oldalára nyomkodjuk.
A tésztát megszurkáljuk, sütőpapírt teszünk rá és nehezéknek babot vagy lencsét. 25-30 percig sütjük, és hagyjuk kihűlni.
KRÉM (SABAYON) ELKÉSZÍTÉSE:Egy tálban simára keverjük a tojásokat a cukorral, majd forró gőz fölé helyezzük, és ott további 2 percig verjük habverővel.
amíg megkeményedik és kivilágosodik. Lehúzzuk a tűzről, és darabonként belekeverjük a vajat. A krém a vajtól lazább lesz, de aztán megkeményedik.
Öntsük a meleg krémet a tortaalapra, és tegyük sütőpapírra. Grillezzük meg a tetejét néhány perc alatt, hogy kicsit barna legyen. Vegyük ki a kész tortát, és tálalás előtt 1 órát pihentessük.
citrom , fenyőmag , liszt , vaj , tojás , vaníliarúd , zöldcitromlé , cukor