Receptek

Csángó galuska

Borbás Marcsi receptje:

Csángó galuska

Borbás Marcsi receptje - A sűrűje 2. című könyvből

Szerencsésnek érzem magam, hogy eljuthattam a csángók földjére. Az ott töltött pár nap alatt valami megmagyarázhatatlan erő kerített hatalmába. Sosem felejtem el, mit éreztem, mikor találkoztam a helyi tanítókkal, akik éjt nappallá téve a gyerekekért küzdenek. Mindig emlékezni fogok rá, mikor néne Mari „levette rólam az igézetet”, vagy amikor Magdó siratót énekelt. Miközben a könnyeimmel küszködtem, ők a legtermészetesebb módon tálalták fel nekem ősi ételeiket, köztük a csángó galuskát. Ők így nevezik a legtöbbször cékla-, torma- vagy szőlőlevélbe tekert zöldséges keveréket. Abban a pillanatban azt éreztem, nem létezik finomabb étel a földön.

HOZZÁVALÓK:
  • 5-10 dkg kukoricakása vagy kukoricadara
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 db murok (sárgarépa)
  • 1 fej zeller
  • 15-20 dkg szalonna
  • 2 db csiperus (paprika)
  • 1 db paszternák
  • kapor
  • petrezselyem
  • lestyán
  • csombor
  • fűszerpaprika
  • káposztalevél
  • céklalevél
  • szőlőlevél
  • bablevél
  • tormalevél
ELKÉSZÍTÉSE:

A kukoricadarát jól átmossuk, a zöldségeket megtisztítjuk. A szalonnát apróra vágjuk, zsírjára pirítjuk, és megdinszteljük rajta a kockára vágott hagymát, ezután hozzáadjuk a lereszelt paprikát. Amikor a paprika kicsit megpuhult, kevés őrölt pirospaprikát szórunk rá, és levesszük a tűzről. A sárgarépát, a zellert és a paszternákot lereszeljük, majd egy tálba tesszük. Ráöntjük az előzőleg megdinsztelt hagymás paprikát, a kukoricadarát és az apróra vágott zöld fűszereket. Jól összekeverjük, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ezzel el is készült a töltelékünk.

A leveleket leforrázzuk. Egy-egy levelet ketté- vagy többfelé vágunk, mindegyik közepére kis halomnyi tölteléket helyezünk, majd a keskenyebb végüknél fogva szépen feltekerjük őket pont úgy, mint amikor töltött káposztát készítünk. (A csángók általában apró galuskákat készítenek, úgy is mondják: „Két galuska egy falás!”)

Egy lábas aljára fektetjük a vastag szárú kaprot, hogy ne süljön le az étel, és körkörösen, egyenként ráhelyezzük a galuskákat. Kevés vizet öntünk alá, és kis lángon feltesszük főni. Ha elfőné a levét, mindig csak kevés vízzel pótoljuk. Azért készítjük csak kis mennyiségű vízzel, hogy az étel a saját levében főjön, így az ízek jobban átjárják a galuskákat. Amint a kis batyuk megpuhultak, tálalhatunk is.


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.