Saly Noémi receptje
2018. március 5.- 1 kis fej karfiol
- 50 dkg krumpli
- 1 nagy fej hagyma
- 3-4 ek olívaolaj
- 2 púpos kk currypor
- 1 kk kurkuma
- 1 mk őrölt kömény
- 1 késhegynyi őrölt fahéj (kihagyható)
- só
- 1 kis csokor petrezselyem vagy korianderzöld
- tejföl vagy joghurt
A krumplit megpucoljuk, kis kockákra vágjuk. A karfiolt rózsáira szedjük. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A fűszereket pár pillanat alatt szárazon felhevítjük a lábosban (oda ne kapjon, mert megkeseredik). Beletesszük az olajat, megpároljuk rajta a hagymát, végül hozzáadjuk a krumplit és a karfiolt. Megsózzuk, jól átkeverjük, és fölengedjük éppen csak annyi vízzel, amennyi ellepi. Amikor a karfiol puha, már a krumpli is jó lesz. Tálalás előtt rátesszük a felaprított petrezselymet (vagy koriandert) és a tejfölt (vagy joghurtot).
Kicsit másképp: Alapozhatjuk kókuszolajjal vagy vajjal, tehetünk rá kókusztejet, sőt főzhetjük is benne. Feldobhatjuk egy félökölnyi brokkolival, csíkokra vágott kápia paprikával, fokhagymával, darabka frissen reszelt gyömbérrel vagy egy fél citrom frissen facsart levével.
Maradt? A currys karfiol megáll a saját lábán, de rizzsel is nagyon finom: főzünk egy adagot, rá a zöldség, kész. Vagy sütünk egy natúr csirkemellet, és egy kis rizzsel melléje tesszük köretnek. Ha a maradékból már nem futja még egy étkezésre, akkor érdemes villával összetörni, hozzáadni egy felkockázott kemény tojást és még egy kanál tejfölt: remek reggeli kence állt elő, jöhet a pirítós.
Díszkíséret: Az indiai ételekhez a sima, friss víznél nincs jobb. Na jó, egy pohár sört is elviselnek. Ha mégis szükség van egy pohár borra, akkor egy fehér fajta lesz a legjobb választás, valami könnyű kis rizling, netán egy zöldveltelini…
burgonya , curry , karfiol , vöröshagyma , olívaolaj , currypor , kurkuma , őrölt kömény , petrezselyem , tejföl , őrölt fahéj