HOZZÁVALÓK:
- 2 db tölteni való libanyakbőr
- 1 ek kacsazsír
- 2 fej hagyma finomra aprítva
- 4 db zsemle felkockázva
- 5 dl langyos tej (vagy húsleves)
- 30 dkg darált pulykahús
- 2 db tojás felverve
- só, bors
- 2 csokor petrezselyem
- 2 ek kacsazsír
- zsír, víz
ELKÉSZÍTÉSE:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A libanyakat megmossuk, kívülbelül alaposan leitatjuk. Ha látunk rajta még tokokat, csipesszel eltávolítjuk. Szűkebb végét konyhai kötözőmadzaggal szorosan lekötjük. A töltelékhez egy evőkanál kacsazsíron megdinszteljük a hagymát, majd addig pirítjuk, amíg enyhén karamellizálódik.
A szikkadt, felkockázott zsemlét meglocsoljuk a langyos tejjel, majd alaposan kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a darált húst, a tojást és a finomra aprított petrezselymet, sózzuk, gazdagon borsozzuk.
Evőkanál segítségével megtöltjük a libanyakat: a szélesebb végén adagoljuk a tölteléket, és a lezárt végéig nyomkodjuk. Nem kell aggódni, a bőr tágul, gyakorlatilag bármennyi töltelék belefér. Amikor megtöltöttük, szorosan lekötjük a széles végét is, majd elegyengetjük a tölteléket, hogy egyenletesen oszoljon el a nyakbőrben. Hústűvel tudjuk még jobban stabilizálni, és szorosan lezárni. Hústűvel megszurkáljuk, hogy belülről ki tudjon folyni a keletkező folyadék vagy zsír, és ne repedjen szét.
Egy közepes tepsibe tesszük a két evőkanál kacsazsírt, majd rátesszük a töltött libanyakat. 200 °C-on kb. 45 percig sütjük, a végén kissé rágrillezhetünk, hogy szép piros legyen. Néhány órát állni hagyjuk, hogy könnyebben szeletelhető legyen, másnap, kidermedve lehet a legszebb szeleteket vágni.