Receptek

Császármorzsa (smarni)

Litauszki Zsolt receptje:

Császármorzsa (smarni)

HOZZÁVALÓK:
  • 40 g liszt
  • 125 ml tej
  • 1 csipet só
  • 1 kk vaníliás cukor
  • 1/4 citrom lereszelt héja
  • 4 db tojássárgája
  • 4 db tojásfehérje
  • 30 g kristálycukor
  • 2 cl 80%-os Stroh-rum
  • 15 g tisztított vaj
  • 25 g friss vaj
  • kristálycukor és porcukor a hintéshez
  • 25 g mazsola teába áztatva (esetlegesen)
ELKÉSZÍTÉSE:

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.

A lisztet, a tojássárgáját, a tejet, a sót, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a rumot simára keverjük, majd félórát pihenni hagyjuk.

A fehérjét lágy habbá verjük, félidőben hozzáadjuk a kristálycukrot.

A hab harmadát belekeverjük a fenti tésztába, majd a maradékot óvatosan, lapáttal beleforgatjuk.

A tisztított vajat teflonserpenyőben felmelegítjük (ne legyen túl forró).

Beleterítjük a tésztát, meghintjük a mazsolával. Röviden hagyjuk pirulni, majd a sütőbe tesszük. Mikor a teteje kezd száradni és színt kapni, kivesszük a sütőből, és a tésztát két lapáttal rombusz alakú darabokra szaggatjuk. Meghintjük friss vajjal és kristálycukorral, néhány másodpercre forró grill alá tesszük, hogy a vajas cukor rákaramellizálódjon.

TÁLALÁS:

Forrón adjuk, melegített tányérra, tálalás előtt még egyszer meghintjük némi porcukorral, körbeöntjük gyümölcsmártással.

! TIPP

A tésztába tehetünk durvára vágott pirított diót, a tejet helyettesíthetjük tejszínnel. Illenek hozzá a kompótok (szilva, meggy), párolt gyümölcsök (alma, körte) és a különböző lekvárok (barack, som, áfonya), fagylaltok is.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább