Receptek

Csirkekocsonya-fantázia

Bereznay Tamás receptje

2023. április 30.



60 dkg csirkeláb


1 kg csirkeszárny


10 cm póréhagyma 20 dkg sárgarépa


5 gerezd fokhagyma 3 cm gyömbér


10 szem egész bors 2 ek só

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A csirkerészeket alaposan megmossuk, egy órára hideg vizbe áztatjuk, majd nagyjából 3 liter tiszta vízben felteszszük főni, az összes többi hozzávalóval együtt. Nagyon lassan elkezdjük főzni. Kb. két óra elteltével, ha megfőttek, de még nem főttek szét a húsrészek, néhányat kiveszünk, amit majd a kocsonyába teszünk.


Letakarva félretesszük. Tovább főzzük még legalább két órát. 1 dl folyadékot tegyünk egy lapos tányéron a hűtőbe és 15 perc múlva látjuk, hogy eléggé megdermedt-e, vagy sem.


Ha nem, akkor tovább főzzük, ha igen, leszűrjük. Tálkákba merünk a léből, beleteszünk szárnyhúst, lábat, esetleg karikákra vágott főtt répát. Kidermesztjük, és citrommal, friss salátával kínáljuk.



(Az étel Márai Lola elkallódott szakácskönyvéből származik, melyet Bereznay Tamás séf öntött formába).


kocsonya