Receptek

Csuka fehérborban párolva, tavaszi zöldségekkel

Kalla Kálmán receptje

2020. március 3.
  • 1 db citrom, só
  • 1 db tojásfehérje
  • 5 cl tejszín
  • 50 g vaj
  • 1 dl chardonnay
  • 2 dl zöldséges csuka alaplé (a csukacsontokból főzve)
  • 1 csésze chardonnay
  • 1 csésze tejszín
  • 1 ek keményítő
  • 4-6 adag vajon párolt zöldség (sárgarépa, fehérrépa, retek)
  • só, citromlé
ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A csukát megtisztítjuk és kifilézzük, csontjaiból zöldséges alaplevet főzünk. Az egy sorban elhelyezkedő Y szálkákat kivágjuk a filékből, majd a filéket téglalap alakúra formázzuk. A levágott farok- és hasaalja részekről levágjuk a bőrt, és a tejszínnel, tojásfehérjével, sóval és citromlével együtt pürésítjük. (Ezt a pürét nevezzük prádnak.)

A filék belső oldalát megkenjük a csukapráddal. Ahol az Y szálkákat kivettük a filékből, ott is bekenjük a práddal. A két filét egymásra fektetjük úgy, hogy a hal bőre kívül legyen. Hengerré formázzuk, és sonkakötéssel rögzítjük. Egy napot hűtőben pihentetjük.

A mártáshoz a tejszínt felére beforraljuk, egy másik edényben pedig a bort forraljuk a felére. Egybeöntjük a bort, a tejszínt és az alaplevet, felforraljuk. Besűrítjük a keményítővel, és ismét felforraljuk. Átszűrjük, kevés vajat teszünk a tetejére, és melegen tartjuk.

A csukát egy kis tepsire tesszük, fehérborral, vajjal. 80 °C-os sütőbe tesszük kb. 45 percre, gyakran locsolgatva, míg a maghőmérséklete eléri az 55 °C-ot. A kötözőspárgát eltávolítjuk, a halat felszeleteljük, a mártással és vajon párolt zöldségekkel tálaljuk.


keményítő , citrom , chardonnay , fehérbor , tejszín , fehérrépa , sárgarépa , vaj , csuka , , tojásfehérje

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra