Száraz Zsuzsanna receptje
2025. április 14.
(egy nagyobb ökölnyi adag)
1/2 l tej
5 tojás
3-4 ek kristálycukor
vanília (vagy más fűszer, ízlés szerint)
1 csipet só esetleg 1 csipet sáfrány (a szín kedvéért)
ehető virág, fűszernövény-levél, bogyós gyümölcs
Tudta?
A sárga túróban nincs túró. Lényege a tojás. Hagyományos húsvéti édesség, de sós változatban is elkészíthető. Néhány egyszerű alapanyag kell hozzá, és nem igényel sok előkészületet, türelmet viszont annál többet. Megéri, a végeredmény nemcsak meglepő, de finom is lesz!
Tegyük fel melegedni egy lábosban a tejet a cukor felével és egy csipet sóval. Verjük fel a tojásokat a cukor másik felével, és ha felforrt a tej, öntsük hozzá, közben keverjük folyamatosan. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik és darabossá válik (ez akár egy óráig is tarthat).
Öntsük textilpelenkával vagy laza szövésű konyharuhával bélelt szűrőbe. Fogjuk össze szorosan az anyagot, csavarjuk meg, hogy kipréseljük a fölösleges levet, kössük meg szorosan, és lógassuk fel a gombócot három-négy órára.
Felszeletelve tálaljuk – önmagában nem túl mutatós, de ha sáfrányt adunk a tejhez főzéskor, még szebb sárga színe lesz, ha pedig a szűrőbe helyezett textilre virágokat, zöldfűszer-leveleket vagy vékony gyümölcsszeleteket teszünk, és óvatosan szedjük rájuk a masszát, különleges mintákat érhetünk el.
Én a belsejébe is tettem néhány szem epret, áfonyát.