Elek Balázs receptje
2018. augusztus 16.- 1 kg sertésköröm
- 5 dkg bőrös csülök
- 2 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 kk pirospaprika
- 1 kk kömény
- 1 kk majoránna
- só, bors
- 2 ek mangalicazsír
- 2 db paradicsom
1 db • édes paprika
1 db • erős paprika
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A hozzávalókból hagyományos pörköltet készítünk, ügyelve arra, hogy a köröm könnyen le tud égni, tehát ne hagyjuk hosszú ideig őrizetlenül.
Fontos a jó minőségű sertészsír.
Ha lehet, kerüljük az étolajat, mert azzal már az elején elrontjuk. A hagymát, fokhagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát. Kevés vízzel kétszer-háromszor felöntve zsírjára pirítjuk, hogy a paprika minden íze kijöjjön, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót.
Amikor elkészült, még melegen (nem forrón) eltávolítjuk az összes csontot a körmökről, és egy fólia segítségével feltekerjük, formázzuk a húst, majd hűtőbe tesszük. A szaftot leszűrjük és a tetején lévő zsír nagyját leszedjük róla, mikor kidermedt a hűtőben. A kihűlt húst szép darabokra vágjuk, és megmelegítjük a szaftban. Friss, ropogós héjú kenyér javallott hozzá.
KOVÁSZOLT ZÖLDSÉGEK
Szinte bármilyen idényzöldség, az év bármely szakában: befőttesüvegben, friss, kovászos kenyérrel, fokhagymával, mustármaggal, kaporral és borssal, illetve a vízhez literenként egy nagy kanál sóval, négy nap alatt kiváló kovászolt zöldségeket készíthetünk.

hagyma , fokhagyma , fűszerpaprika , mangalicazsír , sertésköröm , bőrös csülök