Receptek

Eperdzsem

Eperdzsem

Saly Noémi receptje

Ha engem kérdeznek, az epernél nincs finomabb gyümölcs. Persze úgy a legjobb, ahogy van: megmos, kicsumáz, leszikkaszt, hamm. Fagyasztva nem szeretem, mert plöttyedt lesz, ha kiolvad. Dzsemként viszont…

 

HOZZÁVALÓK:
  • 1 kg eper
  • 30 dkg cukor
  • 25 dkg 2:1-es befőzőcukor
  • 2 dl száraz pezsgő (lehet fehér is, vörös is)
 
ESZKÖZÖK:

Tésztaszűrő, nagylábos, apró üvegek, celofán.

ELKÉSZÍTÉSE:

Az epret szárastól megmossuk, alaposan leszikkasztjuk, kicsumázzuk. (Azért ez a jó sorrend, mert a csumázáskor keletkező kis üregek így nem telnek meg vízzel.) Felfőzzük a sima cukorral, 5-10 perc rotyogtatás után hozzátesszük a befőzőcukrot, majd a pezsgőt. Ha azt akarjuk, hogy az alkohol benne maradjon, akkor 2-3 perc elteltével már le is vehetjük a tűzről, de ha gyerekek is kapnak majd belőle, akkor kevergessük 10 percig, hogy az alkohol elillanjon. A maradék pezsgőt megisszuk. A dzsemet töltsük üvegekbe, de kivételesen nem muszáj azonnal lezárni és fejre állítani: a másik lehetőség, hogy fél napra két réteg tiszta konyharuhával letakarva, hűvös helyen hagyjuk bebőrösödni, és csak ez után csavarjuk rá a tetőt. 

CIFRÁZZAM?

Ezen nem nagyon van mit cifrázni, de találtam egy angol receptet, amelyik szerint diónyi vajat is kell tenni a műbe (fényesebb, selymesebb lesz tőle), és néhány olyat is, amelyek szerzői csokoládéval bűvészkednek: a dzsemfőzés utolsó 5 percében kisebb darabokra tört fekete vagy fehér csokit adnak a keverékhez.

FELHASZNÁLÁSA:

Téli reggelen vagy délutáni teához pirítósra (fekete tea, cukor nélkül…); vaníliafagyi vagy -puding mellé; mascarponéval vagy érett, lágy sajtokkal társítva (camembert, brie és rokonságuk).

 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.