Tivadar György receptje
2020. június 27.- 10 dkg füstölt, borsos tokaszalonna
- 50 dkg izottórizs (arborio)
- 10 dkg barna csiperke
- 10 dkg szegfűgomba
- 10 dkg kucsmagomba
- 10 dkg laskagomba
- 5 dkg pecorino sajt
- 3 dkg vaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 5 dl híg gombakrémleves, gombaalaplé
- 5 dkg petrezselyem
- 1/2 dl olívaolaj
- 2 fej salottahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
A kockákra vágott tokaszalonnát az olívaolajon kipirítjuk és tálalásig félretesszük. A finomra vágott salottahagymát és fokhagymát megpároljuk és hozzáadjuk a rizottórizst. Amikor felmelegedett, hozzáadjuk a fehérbort, s miután elpárolgott az alkohol (kb. 2 perc után) folyamatosan hozzáadjuk a gombaalaplevet. Kis lángon folyamatos keverés mellett a forró alaplevet pótolva fogkeménységűre főzzük a rizst, lekapcsoljuk alatta a gázt, hozzáadjuk a reszelt pecorino sajtot, a vajat és a petrezselymet, majd a külön serpenyőben megpirított gombákat. Tálalásnál a szalonnapörcöt a rizottó tetejére halmozzuk.
tokaszalonna , rizottórizs , barna csiperke , szegfűgomba , kucsmagomba , laskagomba , pecorino sajt , száraz fehérbor , petrezselyem , salottahagyma , fokhagyma , gombaalaplé