Receptek

Fehér kenyér jénaiban

Fehér kenyér jénaiban

Libor Mária receptje

HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg kenyérliszt
  • 20-25 dkg öregtészta
  • 2 csapott tk só
  • 2 ek olaj
  • 3 dl víz
  • 1 dkg friss élesztő

ELKÉSZÍTÉSE:
Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval és a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a vizet, az olajat, beletesszük a darabokra tépkedett öregtésztát és a tetejére morzsoljuk az élesztőt. Ujjunkkal összeszedjük a hozzávalókat. Amikor nagyjából összeállt egy gombóccá, kitesszük a deszkára, és határozott, erőteljes mozdulatokkal dagasztani kezdünk.

Körülbelül 15 perc után – amikor a tésztánk rugalmas és nem ragad már, a felülete szép sima, tapintásra selymes – cipót formázunk belőle és visszatesszük a tálba. Letakarjuk, és szobahőmérsékleten 30-35 percig kelni hagyjuk. Ekkor óvatosan átgyúrjuk, majd további 15 percig pihentetjük.

Ezután megformázzuk a veknit: óvatosan megfordítjuk a tésztát és a tenyerünkkel kiszorítjuk belőle a levegőt, amennyit csak tudunk. Csak lefelé irányuló mozdulatokkal nyomkodjuk, nem húzzuk oldalra, mert a tésztánk könnyen megszakadhat! Amikor körülbelül ujjnyi vastagságú, jobbról és balról is középig visszahajtjuk. A visszahajtott széleket végig alaposan lenyomkodjuk.

Most a tészta tetejét háromszög alakúra hajtjuk, azt is szorosan lenyomkodjuk és elkezdjük feltekerni a tésztát. Egyszerre csak kicsiket hajtunk, minden hajtásnál lenyomkodjuk és kissé visszatoljuk, hogy még több levegőt kiszorítsunk. Közben a tészta széleit is formára igazítjuk, azaz a tészta belseje felé nyomkodjuk.

Végül megfordítjuk a veknit, a szélét összecsipkedjük, megigazítjuk. Kemény, formás veknit kell kapnunk. Egy nagy, 8 literes jénai alját sütőpapírral kibéleljük, és a veknit a közepére fektetjük. Az edény tetejébe kevés vizet permetezünk, és a tésztára borítjuk. Szobahőmérsékleten kb. 1 óra-1 óra 15 percen keresztül kelni hagyjuk.

A sütőt ezalatt előmelegítjük 230 °C-ra. A megkelt tésztát éles pengével három helyen, kb. 4 mm mélyen bevágjuk, majd egy virágpermetező segítségével vízzel alaposan lepermetezzük. Visszatesszük rá az edény tetejét, és a forró sütőbe toljuk. 45 perc után a tetőt levesszük és a kenyeret fedetlenül még 10-15 percig sütjük.

Amikor a kívánt színt elérte, a sütőt kikapcsoljuk, az ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal, és a kenyeret még 5 percig bent hagyjuk. Végül rácsra tesszük, vízzel lepermetezzük és hűlni hagyjuk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.